În ultimul timp, ministrul Finanţelor, Eugen Orlando Teodorovici a făcut tot felul de afirmaţii, în urma cărora a rezultat că s-ar putea opera reduceri de personal, în special de la ANAF. Drept urmare, Consiliul Naţional al Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Finanţe s-a reunit în şe­dinţă extraordinară pentru a analiza declaraţiile publice privind reducerile de personal, în condiţiile în care sistemul fiscal de colectare şi administrare a bugetului naţional al României are un deficit de aproximativ 3.700 de funcţionari publici, generat de lipsa angajărilor de aproximativ şapte ani.
,,Deficitul de personal a generat un volum mare de muncă care nu a putut fi acoperit prin acordarea de timp liber corespunzător, dar nici nu este plătit în consecinţă.
Totalul orelor suplimentare efectuate de colegii noştri, la nivel naţional, este de 742.500 ore/lună, însemnând un total de 17.820.000 lei neachitaţi lunar salariaţilor din sistemul fiscal din România.
Pe lângă personalul insuficient, sistemul fiscal din România se confruntă de o lungă perioadă cu dotări materiale total insuficiente (calculatoare, softuri, etc) şi condiţii uneori improprii pentru desfăşurarea activităţii (sedii insalubre, lipsa spaţii arhivare etc.).
În perioada 8-10 noiembrie 2018, Consiliul Naţional al Federaţiei Naţio­nale a Sindicatelor din Finanţe a purtat discuţii cu ministrul Finanţelor pu­blice, Eugen Orlando Teodorovici, aducându-i la cunoştinţă că există premisele declanşării unui conflict de muncă la nivel naţional, care poate duce la blocarea activităţii de colec­tare şi administrare a veniturilor la bugetul statului”, se spune în comunicatul remis de către SedLex.

Recomandările redacției