Două landuri germane cele mai bogate – Bavaria şi Hessen – au anunţat marţi că vor sesiza justiţia pentru a nu mai plăti pentru cele mai sărace landuri, relatează AFP.

Bavaria şi Hessen, conduse de majorităţi de dreapta, ca la nivel federal, au decis în cursul unei reuniuni comune la Wiesbaden /vest/ să recurgă la Curtea Constituţională din Karlsruhe /sud-vest/ împotriva repartizării egalitare a resurselor, care stabileşte redistribuirea încasărilor fiscale între regiuni.

”Vrem să fim solidari”, a dat asigurări liderul conservator din Hessen, Volker Bouffier. Dar ”a fost atins pragul de toleranţă”, a adăugat liderul din Bavaria, Horst Seehofer.

La originea nemulţumirii acestor landuri, uneori supranumite ”vacile cu lapte” ale Germaniei, este sistemul de repartizare egalitară a resurselor, inspirat de un principiu constituţional de solidaritate. Dacă majoritatea impozitelor sunt colectate la nivel regional, ele sunt apoi redistribuite între statul federal, landuri şi comunităţi.

Bavaria, graţie economiei sale înfloritoare, a acordat astfel 3,9 miliarde de euro cu titlul de repartizare egalitară a resurselor în 2012, iar Hessen – 1,3 miliarde de euro. Baden-Wurtemberg, landul unde îşi au sediul mai multe grupuri importante, a vărsat de asemenea suma de 2,7 miliarde de euro, dar el este guvernat de o majoritate formată din ecologişti şi social-democraţi şi a decis să nu se asocieze la această plângere.

Alte landuri sau oraşe-land primesc în schimb mult mai mulţi bani decât colectează, precum Berlin, capitala cunoscută ca fiind îndatorată, care a primit 3,3 miliarde de euro.

 

Recomandările redacției