ghilintaConsilierul municipal USL Arad, Gheorghe Ghilinţă, dezaprobă modalitatea în care primarul Gheorghe Falcă doreşte să păcălească arădenii în privinţa construirii deja celebrei fântâni arteziene de pe râul Mureş, estimată la un cost fabulos, de circa cinci milioane de euro.
„Consiliul Local a aprobat până acum doar studiul de fezabilitate al acestei investiţii «nemaivăzute», prin majoritatea simplă a aleşilor. Ulterior, Prefectura Arad a atacat în contencios administrativ hotărârea CLM, pe motiv că proiectul de hotărâre respectiv nu a îndeplinit termenul prevăzut de lege pentru a sta la transparenţă. Cu două zile în urmă, Gheorghe Falcă a introdus în şedinţa extraordinară a Consiliului Local un nou proiect de hotărâre, prin care se respinge hotărârea de atac a Prefecturii, decizie legiferată de asemenea prin majoritate simplă. Practic, primarul Aradului a vrut din nou să joace speculativ în detrimentul cetăţenilor care plătesc taxe şi impozite, forţând nejustificat adoptarea unei hotărâri aflate sub incidenţa instanţei de contencios administrativ”, a explicat Gheorghe Ghilinţă.
Consilierul municipal conservator consideră că astfel de metode de a-şi impune punctul de vedere prin intermediul maşinii sale de vot din CLM aduce grave prejudicii arădenilor. Ghilinţă propune conducerii Primăriei şi Consiliului Local să decidă pe viitor în astfel de cazuri similare doar după o pronunţare definitivă a justiţiei. „În numele arădenilor de bună credinţă, îi solicit primarului să lase instanţa să decidă dacă hotărârea iniţială a Consiliului Local a îndeplinit condiţiile legale de transparenţă. În acest fel, ar exista şi pentru primar, şi pentru noi, consilierii, un precedent probat juridic în ceea ce priveşte aplicarea la Arad a legii privind transparenţa proiectelor de hotărâri privind studiile de fezabilitate ale investiţiilor viitoare”, a subliniat Gheorghe Ghilinţă.
Nu în ultimul rând, consilierul USL a acuzat şi un alt şiretlic al edilului-şef referitor la sursele de finanţare ale investiţiei. „Remarc incoerenţa, probabil voită, a primarului, referitoare la sursa de finanţare a acestei fântâni arteziene fără de care arădenii nu mai pot trăi. În proiect se stipulează că «se alocă sume din bugetul local şi/sau alte surse atrase», respectiv, în traducere pentru toţi arădenii, «văd eu câţi bani vor trebui…». Eu propun ca iniţial să se prevadă o sumă de bani în bugetul local, să vedem despre câţi bani este vorba, şi abia apoi, aşa cum ar fi normal, să votăm studiul de fezabilitate. În caz contrar, vom fi duşi din nou în eroare, ca în multe alte cazuri, de către vicleanul primar Gheorghe Falcă”, a conchis Gheorghe Ghilinţă.

Recomandările redacției