Visuri la cheie, dar fără cheie
Cam așa ceva ne-au oferit cei patru primari liberali, Boc, Bolojan, Robu și Falcă, semnatarii așa-zisului parteneriat strategic între cele patru orașe. Un adevărat ghiveci cu ingrediente de calitate, foarte apreciate, din care ar ieși o mâncare gustoasă, dacă acestea ar fi reale și nu virtuale. Sigur, ar fi de mare folos o autos­- tradă, plus o linie de tren de mare viteză, care să unească cele patru orașe. Normal că ar fi bine să vină mai mulți investitori, care să asigure locuri de muncă pentru tineri, să nu mai plece în străinătate, iar cei plecați să revină în țară. La Arad, Oradea, Timișoara și Cluj-Napoca, numai că toate acestea seamănă cu aeroportul internațional sau stadionul olimpic pe care fostul primar Feieș promitea că le va construi la Sebiș. Cum anume se va realiza acea Asociație de dezvoltare intracomunitară, când va începe să producă proiecte, ce guverne le vor aproba și, mai ales, finanța, nu știe nimeni. Așa-numita alianță are, cică, patru obiective: îmbunătățirea mobi­lității și accesibilității între cele patru orașe, susținerea de măsuri active pentru dezvoltarea economică și socială, colaborarea pentru identificarea și implemen­tarea unor măsuri de creștere a perfor­- manțelor din administrație și promovarea modelului european de politică publică. Colaborarea în scopul îmbunătățirii administrației ar fi trebuit să existe de mult. De pildă, primarul Aradului ar fi putut să ia exemplu de la Bolojan, care a rezolvat problema fațadelor, altfel decât prin montarea plăcuțelor cu „Atenție, cade tencuiala!”.
Vrăjeală electorală
Gogoși de campanie, prin care cei patru cred că vor amăgi electoratul să voteze PNL la alegerile europarlamentare. Este greu de ghicit de ce a ținut Boc să precizeze că alianța nu militează pentru se­paratism față de București, pentru că nimeni nu a aruncat asemenea acuze! Una peste alta, Bolojan a pus degetul pe rană, spunând că asociația interregională nu își va fixa termene, pentru a nu părea „neserioasă”! Aferim, așa-i la români, dacă te angajezi la ceva concret, dai dovadă de neseriozitate, pe când dacă promiți marea cu sarea fără a spune și când, ești un vizionar și un iubitor de popor.
Mici ciupituri…
Probabil că datorită spiritului Centenarului, duelurile între puterea locală și opoziție au fost destul de blânde, aproape că nu au existat. Am înregistrat doar solici­tarea unui deputat PSD pentru primarul Aradului, aceea de a demisiona, pentru că a împiedicat amplasarea Monumentului Marii Uniri. Nu a spus, însă, că tot guvernul ar trebui să demisioneze, pentru că dacă ar fi vrut cu adevărat acum arădenii ar fi avut acel monument. Consiliul Județean s-a lăudat cu lucrările la drumul de la Neudorf, fără ca PSD-iștii să contracareze cu acuze din alt domeniu, preferând să ne înșire baliverne despre dorința lor arzătoare ca administrația să facă din cartierul Subcetate ceva ce n-a văzut Parisul. Pro­babil că PSD-iștii au mirosit că în zona cu pricina popularitatea liberalilor a scăzut, așa că vin cu promisiuni, pentru a mai smulge voturi.
În ultima ședință a Consiliului local Municipal Arad, consilierii PSD au votat pentru ca o parte din această suprafață din zona Subcetate să fie cedată Comunității Bisericilor Creștine Baptiste din Arad, care urmează să construiască un nou complex școlar al Liceului Teologic Baptist Alexa Popovici. Ei spun că demersul va duce la creșterea calității învățământului arădean. De fapt, nu asta îi interesează, ci atra­gerea electoratului baptist.
Ghiveciul de săptămâna trecută a mai conținut niște laude ale CJA, privind res­pectul pentru veteranii de război, cărora le-a fost acordat Ordinul Centenar. Cel mai probabil, spiritul Centenarului va continua cu cel al Crăciunului și Anului Nou, așa că s-ar putea ca taberele să se abțină de la atacuri reciproce, combatanții făcând pe bunii creștini. După Sfântul Ion, cu forțe proaspete, vor porni marea bă­tălie pentru alegerile europarlamentare, cum altfel, decât demonizându-se reciproc, acuzându-se unii pe ceilalți de toate relele din lume. Pentru asta înțeleg ei din a face politică.

Recomandările redacției