Falcă merge la Bruxelles

 

Săptămâna trecută, forțele politice care se înfruntă pe scena arădeană au fost destul de harnice, oferindu-ne suficiente ingrediente pentru a găti o porție de ghiveci. Desigur, nu prea cred că vom găsi vreun arădean căruia să-i placă integral, pentru că fiecare gustă doar partea cu care a contribuit partidul pe care îl susține. Fără îndoială, cel mai gustat ingredient a fost anunțul făcut de președintele PNL, Ludovic Orban, cu privire la susținerea lui Gheorghe Falcă pentru un loc eligibil pe lista pentru europarlamentare. Sunt sigur că Falcă va primi voturi atât din partea susținătorilor săi, cât și din partea adversarilor, așa că s-ar putea ca anul viitor Falcă să plece la Bruxelles. Sigur, nu avem de unde să știm ce înseamnă în opinia lui Orban loc eligibil, el fiind un optimist, uneori chiar exagerat de optimist.

 

Glad. Glad Varga

 

Dar, să trecem mai departe. Un alt ingredient apreciat de mai mulți poate fi considerat cel oferit de tânărul deputat Glad Varga. Ne referim la desfășurarea steagului României pe platoul din fața Palatului Administrativ, în cadrul „Caravanei Tricolorului”, o acțiune care i-ar fi fost atribuită și la nivel național dacă, din varii motive, nu ar fi fost „faultat” brutal la alegerile pentru președinția TNL.Dar, despre asta nu vorbim. Oricum, desfășurarea Tricolorului (exact de dimensiunile celui desfășurat de Noua Dreaptă în Parcul Reconcierii) a fost o acțiune dedicată Centenarului, pe care niciun român arădean nu are cum să nu o aprecieze. Nu contează cine organizează asemenea acțiuni, măcar prin prisma aducerii aminte, ele sunt binevenite. La fel ca și aceea a femeilor social democrate, organizată la Conop: o sesiunea de dezbateri, pentru omagierea „ doamnelor de ținută care au luminat viețile corifeilor ardeleni, Eugenia Cicio-Pop sau Elena Goldiș”.

 

„Femeia română în istorie, implicarea ei în evenimentele cruciale ale ultimului secol și procesul de emancipare care a dus la conceptul modern de reprezentare feminină în societatea actuală a fost un proces progresiv, care a parcurs cam toate etapele europene ale luptei pentru drepturile si libertățile cetățenești”, spun femeile social democrate arădene. După cum era și normal, a fost evitată cu grijă pomenirea doamnelor, domnișoarelor și tovarășelor care au jucat roluri nefaste în istoria României., printre care cel puțin 3 cu numele Elena.

 

Zahăr contra piper

 

Cam acestea ar fi gusturile susceptibil comune, în rest înregistrându-se cele opuse. De pildă, Adrian Todor, deputat PSD ne anunță că „România e pe primul loc în Europa la creștere economică, spre disperarea alianței toxice PNL-USR“. Bref, pe baza cifrelor oferite de Eurostat: „Cu o creştere a PIB de 1,9% în trimestrul trei din 2018, comparativ cu precedentele trei luni, România a înregistrat cel mai semnificativ avans dintre cele 28 de state membre ale Uniunii Europene, urmată de Letonia (1,8%) şi Polonia (1,7%), în timp ce Italia a raportat o creştere zero, iar singurele scăderi au fost în Lituania (minus 0,4%) şi Germania (minus 0,2%). Adică, guvernarea e bună, iar românii trăiesc mai bine, zice Adrian Todor. Dar, vine Ludovic Orban la Arad și dă de pămând cu PSD-ul, arătând că, de fapt, PSD nu mărește pensiile, ci, dimpotrivă, la taie! Ludovic Orban face praf legile justiției și alte legi, pe care PNL le-a atacat sau le va ataca la CCR, pentru că acestă coaliție de guvernare aduce România în postura de stat hulit și atacat de către Uniunea Europeană. Iată, însă, că vine deputatul Florin Tripa și zice că nu doar din cauza coaliției de guvernare a devenit România ciuca bătăilor, ci și din cauza PNL Arad: „România se află în procedură de infringement, pentru neaplicarea Directivei 91/271/CEE, privind tratarea

 

apelor urbane reziduale, cauza fiind întârzierile unor proiecte ale Consiliilor județene, printre care și masterplanul pe apă și canal din județul Arad, proiect gestionat de Consiliul Județean Arad. Ministerul Dezvoltării, împreună cu Ministerul Apelor și Ministerul Fondurilor Europene au organizat, miercuri, o întrunire de urgență cu autoritățile locale, pentru a discuta măsurile imediate ce trebuiesc luate, însă reprezentanții CJA au refuzat să participe la aceste discuții”, spune Tripa. Așteptăm cu interes „condimentele” liberalilor.

 

 

Jos pensiile speciale !

 

„Filiala Județeană Arad a Partidului Mișcarea Populară a început strângerea de semnături pentru campania națională a PMP „Pensiile speciale sunt FURT”. Inițiativa PMP are ca scop abrogarea pensiilor speciale necontributive precum și recompensarea sacrificiului invalizilor, veteranilor, văduvelor de război și al personalului armatei participant la acțiuni militare curente în teatrele de operații

 

și al urmașilor acestuia”, ne anunță Florin Remețan, liderul PMP Arad. Printre cei cu pensii „nesimțite”, PMP enumeră personalul Curții de Conturi, funcționarii publici parlamentari, personalul

 

aeronautic civil navigant profesionist din aviația civilă, punându-le în balanță cu pensiile jalnice ale invalizilor de război, ale celor încadrați în gradul II de invaliditate sau , văduvelor veteranilor de

 

război etc. Păi, de ce nu o fi făcut dreptate șeful lui Remețan, Traian Băsescu, în cei 10 ani de mandat de președinte al României?

 

Cățeluș cu părul creț

 

Mă rog, poate fi orice cățeluș sau chiar ditamai dulăul, important este că administrația locală vrea să restricționeze prea drastic plimbarea acestora cu tramvaiul sau prezența în locuri publice, ne transmite consilierul independent Marin Lupaș, în urma participării la dezbaterea publică organizată de către Primărie pe această temă.

 

„Aproape la unison, vorbitorii au criticat interdicțiile de a plimba câinii în tramvaie, cimitire, ștrand, magazine, terase sau cafenele. Aceștia au prezentat exemple pozitive din alte țări ale UE unde administrațiile locale sunt prietene cu iubitorii de animale, dar și din alte orașe din România cum ar fi Cluj-Napoca. Obiecțiile au fost adresate nivelului amenzilor sau restricției de a hrăni porumbeii, dar cel mai mult împotriva faptului că opiniile cetățenilor nu sunt ascultate, exemple ale unor consultări cu Primăria tot despre câini din trecut fiind dezamăgitoare pentru cei prezenți”, zice Lupaș, care a depus, după dezbatere, o cerere la Primărie prin care solicită organizarea unui grup de lucru care să elaboreze un nou Regulament, cel prezent datând din 2011 și conținând multe nemulțumiri ale iubitorilor de animale. Cu tot respectul, sunt absolut sigur că dacă mâine un copil ar fi mușcat de un câine pe o terasă, unde mămica lui l-a dus, să mănânce o pizza și să bea un suc, prietenul meu Marin Lupaș ar emite un comunicat de presă cu titlul „Un nou episod din serialul ”Fălci”, în care l-ar acuza pe primar că nu a făcut nimic pentru stârpirea câinilor vagabonzi sau accesul câinilor în locurile publice, astfel că un copilaș a ajuns între fălcile unui dulău.

 

„Vaccin” împotriva șarlataniei

 

Ei, uite așa, încet, încet, de la ingrediente care s-ar putea să placă tuturor, am ajuns la unele care s-ar putea să nu placă nimănui. Doctorului Adrian Wiener, senator, i-a fost adoptat de către plenul Camerei Deputaților un proiect care prevede obligația pentru radiodifuzori „de a face distincția clară între opinii și fapte, de a încuraja argumentele medicale bazate pe dovezi și de a include în program perspectiva unui medic specialist cu experiență în tema abordată”. Pe scurt, „Din păcate, în România s-au înregistrat cazuri în care programe de radio și televiziune s-au transformat în platforme de comunicare pentru persoane necalificate și fără pregătire de specialitate care, din interese financiare sau din pură ignoranță, contestă fapte dovedite științific, punând astfel în pericol sănătatea publică prin dezinformare, răspândirea de știri false și autoatribuirea abuzivă a unor competențe profesionale inexistente”. De ce spun că s-ar putea să nu placă nimănui? Ne explică doctorul Wiener: „S-a ajuns ca vocea medicilor, a persoanelor calificate, să fie acoperită de neavizați care își dau cu părerea și promovează informații false, de dragul senzaționalului și pentru propria notorietate. Publicul este mai atent la poveștile spuse în emisiunile de cancan decât la comunicatele oficialilor din sănătate, iar consecințele sunt tragice, din păcate”. Da, din păcate, spunem și noi, oamenii au ajuns să aibă încredere în șarlatani, pentru că aceștia vând, pe mulți bani, iluzii, speranțe în vindecări miraculoase. Ce este și mai tragic, nu doar creează iluzia că pot fi vindecate boli incurabile, ci găsesc așa zise soluții pentru unele care pot fi tratate printr-un tratament simplu și necostisitor. Mai simplu, pe înțelesul tuturor: dacă doctorul îți spune că poți trăi încă 20 de ani dacă renunți la fumat, cafea și alcool, șarlatanul îți vinde un așa zis panaceu care îți permite să bei, să fumezi și să bei cafea, fără să ai probleme. Repet, ingredientul lui Wiener nu va plăcea aproape nimănui ! Din păcate !

 

 

Simion Todoca

Recomandările redacției