Agenţia elenă de privatizare HRADF a finalizat termenii contractului de vânzare, reducând suma pe care cumpărătorul trebuie să o depună drept garanţie, înainte ca acordul să fie aprobat de autorităţile de reglementare.

„Garanţia a fost redusă la 10% din preţul de achiziţie”, a spus oficialul elen.

Totodată, cumpărătorul va fi despăgubit, dacă DEPA nu va reuşi să colecteze facturile restante de la clienţii afectaţi de recesiune.

„Garantăm arierate de până la 180 de milioane de euro, dacă nu sunt recuperate până la 31 decembrie 2015”, a spus sursa.

Gazprom a solicitat aceste concesii autorităţilor de la Atena, mizând pe poziţia de singură mare companie energetică interesată de preluarea DEPA.

Grecia are nevoie să vândă DEPA pentru a atinge ţinta de venituri din privatizări stabilită în acordul cu UE şi FMI.

Anul trecut, Gazprom a făcut o ofertă preliminară de 900 de milioane de euro pentru DEPA, care a obţinut, în 2012, un profit net de 106 milioane de euro.

Achiziţia ar putea fi blocată sau condiţionată de autorităţile europene, din cauza rolului Gazprom de furnizor principal de gaze al DEPA.

Pentru achiziţia DEPA mai concurează M&M Gaz, companie mixtă între societăţile elene Motor Oil şi Mytilineos, care a oferit însă numai 550 de milioane de euro.

 

 

Recomandările redacției