Voicu Sida 

Comuna Hășmaș încheie anul cu foarte multe realizări și se pregătește deja pentru anul 2020 cu alte foarte multe investiții. Cu toate acestea, primarul Cornel Popa își dorește mai mult.

Domnule primar Cornel Popa, ne mai despart câteva zile până la încheiem anul 2019. Cum a fost acest an pentru dumneavoastră?

V-am mai spus și cu alte ocazii că nu sunt genul de persoană căreia să îi placă să se plângă. De fapt, nici măcar nu aș avea cui să o fac. Anul 2019 nu a fost tocmai cum aș fi vrut eu să fie. Cu toate acestea, încheiem un an greu, fără datorii la nimeni, iar pentru mine asta este foarte important.

Aveți realizări în 2019?

Da, avem multe realizări în acest an. Am reușit să finalizăm lucrarea de la Comănești, începută în anul 2017. Și acolo am avut amenajări de trotuare, au mai fost executate rigole pentru colectarea de ape pluviale, s-au realizat accesul la proprietăți, valoarea lucrărilor ridicându-se la 4,5 miliarde de lei vechi. Am mai realizat 1 kilometru de trotuare, 2 kilometri de rigole betonate, 48 de căi de acces la proprietăți și două platforme asfaltate în fața Adunării baptiste și a Căminului Cultural.

O altă lucrare începută în acest an și care este aproape terminată o reprezintă modernizarea străzilor secundare în satele Comănești, Agrișu Mic, Botfei, Urvișu de Beliu și Clit. Aceasta este o investiție derulată prin PNDL II și are o valoare de 30 de miliarde lei vechi. De asemenea, au mai fost asfaltați 4,2 kilometri de drum, urmând ca la primăvară să se asfalteze 300 de metri, respectiv strada de pe Pârâul Țiganilor din Urvișu de Beliu, inclusiv cele trei poduri. Comuna Hășmaș va avea toate drumurile comunale și străzile din cele șase sate asfaltate integral.

O altă lucrare începută în acest an care își are realizarea în cea mai scurtă perioadă este amenajarea unui teren de sport cu covor sintetic și joc pentru copii. Investiția se află în Agrișu Mic, iar valoarea ei se ridică la 3 miliarde de lei vechi. Banii provin din bugetul local, fiind al doilea teren de sport pe care îl avem în comună după cel de la Hășmaș.

Tot în acest an, am pregătit investiții care vor începe anul viitor și aș vrea să punctăm câteva dintre ele, la care este realizată documentația tehnică. Asta s-a realizat după aproape doi ani de zile, datorită sistemului birocratic excesiv – avize, acorduri fără număr și uneori funcționari publici incompetenți. Aș vrea să mai deschid o paranteză și să spun că sunt și instituții care își fac treaba față de acordarea de avize și acorduri pentru UAT din județul Arad și aici aș sublinia Poliția Rutieră a județului Arad, un exemplu model. Revenind la lucrările pe anul 2020, vom finaliza asfaltarea străzilor în cele cinci sate. Vom începe lucrările de modernizare, reabilitare și extindere a Școlii Gimnaziale și a Grădiniței din Hășmaș, valoarea investiției fiind de 25 miliarde lei vechi și se va realiza prin PNDL II și bugetul local.

Una dintre preocupările noastre principale o reprezintă educarea copiilor noștri, tocmai de aceea investiția care va începe cât de curând este menită să ofere condiții optime și civilizate acestora. Este vorba despre reabilitarea, modernizarea și extinderea Grădiniței cu program normal din Botfei. Valoarea investiției este de 2,8 miliarde de lei vechi, din care comuna asigură peste 50% din buget, restul de bani provin din fonduri europene, prin CRFIR Timiș.

Tot în satul Botfei vom realiza un pod nou la intrarea în localitate dinspre Agrișu Mic, cu o valoare de 13 miliarde, din care 11 miliarde provin din CNI.

Domnule primar, la modă este construirea de capele mortuare sau amenajarea lor

Da, avem și noi investiți pentru capelă suma de 4,2 miliarde de lei vechi, bani de la bugetul local.

Felicitare

Cu ocazia marii Sărbători Creștine a Crăciunului, vă urez multă sănătate, bucurie, liniște sufletească, un an mai bun și mai multă bunătate și compasiune unii față de alții“, primar Cornel Popa.

Voicu Sida

 

 

Recomandările redacției