Ascensiunea naţionalismului egocentric şi modernizarea arsenalelor atomice riscă să reaprindă tensiunile din timpul Războiului Rece, a declarat Kazumi Matsui, primarul oraşului Hiroshima, cu ocazia comemorării a 73 de ani de la atacul nuclear american de la finalul celui de-al II-lea Război Mondial.
„Dacă familia umană uită istoria sau încetează să o confrunte, am putea comite din nou o eroare teribilă”, a spus Matsui, care a lansat un nou apel la o lume fără arme nucleare, informează Mediafax.
„Eforturile de eliminarea a armelor nucelare trebuie să continue. Anumite ţări proclamă în mod flagrant un naţionalism egocentric şi îşi modernizează arsenalele nucleare, reaprinzând tensiunile care s-au diminuat după sfârşitul Războiului Rece”, a mai declarat oficialul nipon, în contextul în care preşedintele SUA, Donald Trump, a promis că va moderniza şi reconstrui arsenalul atomic al SUA.
Matsui şi-a exprimat şi speranţa că detensionarea situaţiei în Peninsula Coreea va contribui la denuclearizarea regiunii şi a lansat un apel către liderii din întreaga lume să negocieze un tratat internaţional pentru interzicerea armelor atomice.
Aproximativ 140.000 de persoane au fost ucise în urma atacului nuclear american efectuat la Hiroshima pe 6 august 1945. Trei zile mai târziu, alte circa 90.000 de persoane au murit în urma lansării unei noi bombe atomice, la Nagasaki. Japonia a capitulat pe 15 august 1945.

Recomandările redacției