Hramul bisericii catolicePentru comunitatea romano-ca­to­lică din oraș, ziua de duminică, 12 mai 2013, a fost zi de sărbătoare. A fost ziua în care s-a sărbătorit hramul Bise­ricii Romano-Catolice, după cum ne descrie Adrian-Gabriel Pășcălău în rândurile de mai jos pe care le reproducem.
Biserica este închinată sfântului Ioan de Nepomuk, preot și martir.
În după-amiaza zilei, la orele 17:00 a început sfânta Liturghie solemnă în trei limbi celebrată de către pr. Mathes Dirschl, paroh de Aradul Nou, împreună cu alți 14 preoți, care au răspuns invitației părintelui paroh de Lipova, Andó Attila. Printre aceștia au fost și Andreas Reinholz, paroh de Maria-Radna și arhi­decan al Catedralei și Árpád Király, pa­roh de Arad-Șega și arhidecan de Mu­reș. Predica solemnă rostită de către pr. Mathes Dirschl a fost una roditoare și frumoasă pentru întreaga comunitate. Sa evidențiat rolul vieții creș­tinului și rolul dăruirii vieții lui Dumnezeu. La sfânta Liturghie a participat și pr. Ioan Rusu, preot-paroh ortodox de Lipova și pastorul comunității reformate din Lipova Tamás Gecse. În cadrul Litur­ghiei au fost prezente trei perechi de tineri îmbrăcate în port popular. Acest obicei încă este prezent de la șvabii-dunăreni care odinioară erau în număr foarte mare în Lipova.
Tot în acest an comunitatea nu s-a bucurat doar de hram ci și de faptul că în acest an se împlinesc 124 de ani de la sfințirea Bisericii, de către episcopul auxiliar de Timișoara de pe atunci József Németh și 80 de ani de la consacrarea Bisericii catolice de către Dr. h.c. Augustin Pacha, episcop de Timi­șoara în acea vreme. La Sfânta Litur­ghie a cântat corul comunității pregătit de către domnul cantor István Strenger. Credincioșii au binevoit să participe și să se bucure de această mare sărbătoare a comunității, care exprimă unitatea și bucuria de a avea un protector al comunității și al Bisericii în fața lui Dumnezeu.
După sfânta Liturghie, sărbătoare a continuat în curtea și grădina Caritas-ului. Sub îndrumarea doamnei Estera Popa, trei tinere ale comunității au prezentat credincioșilor adunați un dans modern care a dat startul petreceri hramului Bisericii. După acest moment participanții au putut servi mici și băuturi răcoritore pentru a împlini atmosfera de sărbătoare, relaxare și voie bună. Muzica a fost asigurată de către Marius Kosztelni.
Mulțumim Bunului Dumnezeu pentru frumoasa sărbătoare care ne-a dăruit-o! Totodată mulțumim și parohiei romano-catolice Lipova și părintelui paroh pentru eforturile depuse în pregătirea serbătorii și totodată asocia­ției Caritas Lipova.

Recomandările redacției