meteoAradul se va afla pentru cel puţin 24 de ore sub avertizare meteorologică cod galben de ninsoare, lapoviţă şi ploaie, potrivit unui comunicat publicat de Administraţia Naţională de Meteorologie. Avertizarea cod galben este valabilă de mâine dimineaţă până sâmbătă dimineaţă.
Conform avertizării ANM, vremea se va înrăutăţi în toată ţara, vestul, centrul şi nordul ţării intrând sub alertă de ninsoare, Sudul şi Sud-Estul fiind expuse la ploaie şi lapoviţă. La sfârşitul săptămânii se prognozează o scădere accentuată a temperaturilor în toate regiunile ţării.
Potrivit meteorologilor, înainte de intrarea în vigoare a codului galben, începând de astăzi, ora 14,00, până mâine la ora 8,00, va ploua în toată ţara, iar spre sfârşitul intervalului ploile se vor transforma în lapoviţă şi ninsoare în regiunile vestice şi nordice. „Local se vor cumula cantităţi de apă de 20-25 l/mp şi izolat 35-40 l/mp, în special în jumătatea de sud a teritoriului”, a precizat ANM.
Vântul va sufla moderat, cu intensificări temporare în majoritatea regiunilor, cu viteze mai mari în cursul acestei nopţi în Sudul şi-n Sud-Vestul teritoriului, unde rafalele vor depăşi local 50 – 60 de kilometri pe oră.
Avertizarea „cod galben” va intra în vigoare de mâine, ora 8,00, şi va fi valabil până sâmbătă, la aceeaşi oră, în toate judeţele ţării.
Meteorologii avertizează că în Ves­tul, în centrul şi în nordul ţării, unde vor predomina ninsorile, vântul va avea intensificări, atingând viteze de 55 – 60 de kilometri pe oră, la munte chiar şi de peste 90 de kilometri pe oră, viscolind şi spulberând zăpada.
În Sud şi-n Sud-Est precipitaţiile vor fi sub formă de ploaie şi lapoviţă, iar rafalele de vânt vor depăşi local 60 – 70 de kilometri pe oră.
În Moldova, ninsorile se vor extinde dinspre Nord spre Sud, vântul se va intensifica până la 75 – 80 de kilometri pe oră, iar spre seară şi în noaptea de vineri spre sâmbătă va fi viscol.
ANM a precizat că la sfârşitul săptămânii vremea se va răci accentuat în toate regiunile, devenind chiar geroasă în cursul nopţilor şi al dimineţilor, cu precădere în nord, nord-est şi centru.

Recomandările redacției