decoratiuni_casaNu oricine se pricepe la decoraţiuni. Pentru asta există specialiştii. În general, ne ghidăm după propriul gust şi preferinţe. Există, totuşi, câteva criterii generale de care e bine să ţinem cont când ne construim sau ne decorăm casa.

– Casa de lemn este periculoasă. FALS. Mulţi consideră că ia foc mai repede decât una din beton sau cărămidă. Specialisţii consideră, însă, că pericolul de incendiu este acelaşi, indiferent de materialul din care este construit imobilul. Lemnul arde, dar mai lent. În plus, are avantajul că nu există emanaţii toxice.

– Moda stickerelor de pe pereţi a apus. ADEVĂRAT. De mai bine de doi ani aceste motive decorative nu mai sunt la modă. Pentru personalizarea casei există acum o multitudine de alte soluţii.

– Mobilierul din sticlă este fragil. FALS. Producătorii sunt obligaţi să respecte anumite norme europene care implică o anumită structură şi grosime a sticlei. Şi adezivii folosiţi la finisare sunt foarte puternici, deci nu este periculos.

– Avem tendinţa să mărim optic spaţiul de locuit. ADEVĂRAT. Acest lucru îl obţinem prin culori deschise, transparenţă, mobilă minimalistă, lumină multă. Cât de curând însă tendinţa va fi exact pe dos, ne spun specialiştii…

– Se poartă parchetul natural. ADEVĂRAT. După moda podelelor din beton sau gresie se poartă parchetul natural care este ecologic şi ţine cald. Dacă este din lemn nobil, nu îl vopsi!

– Încălzirea electrică este mai scumpă. ADEVĂRAT ŞI FALS. Dacă ai o casă foarte bine izolată termic, cheltuielile sunt cam aceleaşi ca şi în cazulcălzirii pe bază de gaz. Metoda de încălzire prin podea este eficientă şi mai ieftină.

– Linoleul dă un aer ieftin casei. FALS. Acum ai la dispoziţie modele moderne şi inedite de linoleum (cum ar fi cele de lemn învechit, de exemplu), fie că sunt sub formă de sul sau dale. Materialele sunt rezistente şi se montează foarte uşor.

– Dacă apelezi la un designer de interior vei avea o casă fără personalitate. FALS. Este exact pe dos. Un specialist îşi consultă clientul şi pune în practică preferinţele acestuia, acordate la tendinţe şi materiale noi şi eficiente.

– Trebuie să îndrăzneşti să foloseşti culorile. ADEVĂRAT. Pare mai confortabil să decorezi în nuanţe pale sau culori neutre. Dar, este banal. Culorile vii, folosite armonios, pot crea spaţii originale, deosebite. Trebuie însă atenţie mare!

– Tavanul trebuie să fie neapărat alb. FALS. Este mai simplu şi mai comod. Dă impresia de spaţiu, întradevăr. Asta nu te opreşte însă să adaugi pe tavan diverse culori care pot să creeze intimitate sau să structureze diferit o cameră.

SURSA:  Libertatea.ro

Recomandările redacției