targ 1Peste 80 de produse de inovare şi demonstraţii de bune practici au putut fi văzute la Târgul Regional de Inovare „Innomatch” organizat la Expo Arad Internațional, târg ce a debutat ieri. Evenimentul, ce continuă şi astăzi, este la prima ediţie, iar Aradul îl va găzdui de acum înainte.
Târgul este organizat de ADR Vest în parteneriat cu Asociaţia Tehimpuls – Centrul Regional de Inovare şi Transfer Tehnologic, Agenţia de Inovare Szeged, Institutul Fraunhofer IPA (Institutul pentru Producție în Inginerie și Automatizare IPA din Stuttgart) și cele două clustere ale Regiunii Vest – clusterul regional Automotivest și clusterul regional Tehnologia Informaţiei şi Comunicaţiilor. În spaţiul expoziţional au fost prezenţi 47 de expozanţi din zona transfronta­lieră România-Ungaria, din domenii precum: IT, construcţii, eficienţă energetic, cu peste 80 de produse de inovare.
Participanţii au avut ocazia să vadă inovații ale diferitelor organizații şi companii prezente, precum și inovații ale unor organizații de cercetare importante din Uniunea Europeană. Unii expozanţi au făcut demonstraţii de bune practici.
Târgul Regional de Inovare „Innomatch” promovează produsele inovative din Regiunea Vest, facilitează schimbul de informații şi stabilirea de parteneriate între mediul de afaceri – interesat de produse inovative, organizațiile de cercetare – cu rol de realizator și furnizor de produse inovative și instituții ce finanțează astfel de produse. Prima ediţie a Târgului Regional de Inovare „Innomatch” a cuprins şi o dezbatere de prezentare a importanţei evenimentului. La dezbatere au fost prezenţi directorul Agenţiei pentru Dezvoltare Regională Vest, Sorin Maxim, Mikel Landabaso – şeful Unității de Coordonare tematică și inovare din cadrul Directoratului Regio, Péter Maróti, directorul Agenției pentru Inovare a Marii Câmpii de Sud-Est a Ungariei, Günter Horche, responsabil pentru Strategii și Relații Europene şi Adrian Ţolea, vicepreşedinte al Con­siliului Judeţean Arad. Prezenţi la conferinţă au fost şi reprezentanţi ai administraţiilor Timiş şi Hunedoara. „Târgul Regional de Inovare «Innomatch» se doreşte a fi unul permanent. Sperăm şi credem că după această primă ediţie, expozanţii să vină permanent“ , a subliniat Sorin Maxim, directorul ADR Vest.
Deschidere pentru colaborări
La conferință s-au abordat teme precum dezvoltarea regională, specializarea inteligentă, tehnologia informației și comunicațiilor, domeniul automotive, finanțarea inovării și proprie­ta- tea intelectuală, clusterele, energiile regenerabile și eficiența energetică. „Pentru inovare şi cercetare este nevoie de trei parteneri: mediul de afaceri, mediul de cercetare şi universităţile şi administraţia. Consiliul Judeţean contribuie la iniţierea şi întreţinerea parteneriatelor în această direcţie. Putem spune că prin investiţiile pe care le-a derulat şi Consiliul Judeţean a contribuit la dezvoltarea de soluţii inovatoare. Un exemplu este parcul fotovoltaic de la Spitalul Judeţean, o soluţie de energie regenerabilă“, a spus Adrian Ţolea, vicepreşedintele CJA.
Târgul Regional de Inovare „Innomatch” se organizează în cadrul proiectului „InnoBoost – Creşterea coo­- perării prin Programului de Cooperare Transfrontalieră Ungaria – România 2007-2013.

Recomandările redacției