Inspectorii Autorității Naționale Sanitar Veterinare au participat, luna trecută, la o amplă operațiune de verificare a unităților din industria agroalimentară. Au fost făcute peste 8.500 de controale la agenți economici care se ocupă cu fabricarea produselor de morărit, a pâinii, a produselor de patiserie, a băuturilor răcoritoare, a băuturilor alcoolice, dar și a celor de depozitare a produselor alimentare, a seminţelor, legumelor și fructelor.

Controalele au vizat aspecte privind calitatea spaţiilor de depozitare a produselor alimentare, manipularea, prelucrarea şi depozitarea acestora, controlul dăunătorilor, documentele prevăzute de legislație şi a informaţiilor privind sistemul HACCP, condiţiile de igienă şi de funcţionare a unităţilor. Ca urmare a neregulilor constatate, au fost acordate 86 de amenzi contravenționale, în valoare totală de 208.000 lei”, susțin reprezentanții ANSVSA.

În ceea ce privește județul Arad, trebuie spus că aici s-au aplicat amenzi de 2.000 de lei pentru igienă necorespunzătoare.

Mai trebuie spus că în cadrul controalelor s-au prelevat probe conform procedurilor şi Programului de supraveghere şi control, urmărindu-se prezenţa şi încadrarea în valorile maxime admise a pesticidelor, contaminanţilor, aditivilor şi a substanţelor interzise, făcându-se şi teste de sanitaţie necesare analizei gradului de igienă, iar probele au fost transmise laboratoarelor arondate fiecărei zone.

(L.Ș.)

Recomandările redacției