Un concept de mare succes în muzeele din orașe de peste graniță este introdus în sfârșit și în România și chiar în Arad. Pentru două săptămâni, arădenii pot experimenta iluziile optice. Sunt așteptate mii de persoane iar conceput a stârnit deja interes mare.

În primele două zile de la deschidere câteva sute de arădeni, majoritatea familii cu copii, au fost nerăbdători să experimenteze lumea iluziilor optice, experiențe unice unde parcurgi exponatele, cânți la theremin sau te așezi pe spate pe un pat cu 2.200 de cuie, fără să ți se întâmple nimic. Toată lumea poate încerca să rezole enigmele din spatele fiecărei iluzii optice în parte!

Conceptul este unul unic în România și are un caracter interactiv – vizitatorii vor putea înțelege cum funcționează iluziile prin contactul direct cu cele peste 100 de obiecte prezentate.

Totodată, proiectul este unul mobil și urmărește, să ajungă în toate marile orașe ale României. Deși este o premieră pentru țara noastră, conceptul de Muzeu al Iluziilor este unul popular în multe dintre marile orașe ale lumii, care au astfel de muzee interactive permanente: Barcelona, Zagreb, Moscova, Ljubljana sau Sankt Petersburg sunt doar câteva exemple de metropole cu tradiție în acest sens.

Trei capitole, pentru experiențe unice

Conform celor de la Complexul Muzeal, Muzeul Iluziilor Optice își conduce vizitatorii prin trei mari capitole, fiecare destinat unui alt tip de iluzii. Sala oglinzilor deformate este locul unde cei mici se pot distra și vor deveni, pentru câteva minute, subțiri ca o sfoară sau rotunzi ca un balon, vor avea burta până la nas sau vor deveni pitici. Iluziile optice au un segment distinct: peste 50 de tablouri originale, unele de mari dimensiuni, provoacă voința și inteligența celor care vor încerca să rezolve misterele din spatele lor. Toate imaginile sunt dotate cu instrumente de măsurat, cu ajutorul cărora vizitatorii pot înțelege cum funcționează iluziile. A treia sală este dedicată obiectelor care oferă vizitatorilor experiențe unice: aici, vizitatorii vor putea înțelege cum funcționează hologramele, vor încerca să descifreze mecanismul iluziei cinematografice sau vor putea să își încerce talentele muzicale la un theremin, primul instrument muzical electronic.

„Noi nu vrem doar să le oferim vizitatorilor o alternativă plăcută pentru petrecerea timpului liber, ci și să le provocăm gândirea, să îi facem să înțeleagă care sunt mecanismele logice și naturale care se află în spatele tuturor iluziilor care ne înconjoară”, au spus reprezentanți ai Muzeului Vizitatorii trebuie să fie pregătiți să facă multe poze!

Parteneri ai proiectului sunt Consiliul Judeţean Arad, Complexul Muzeal Arad.

Muzeul poate fi vizitat pe bază de rezervare, la contact@muzeuliluziilor.ro sau la numărul de telefon 0752.690.245.

Spectacolele se desfășoara zilnic până în 16 februarie, între orele 09:00 și 18:00, din oră în oră, cu începere la oră fixă. Durata unei vizite este de 60 de minute, iar prețul unui bilet este de 17 lei.

Totul poate fi văzut la Muzeul de Artă al Complexului Muzeal Arad (n.a. str. Gheorghe Popa de Teiuş nr. 2-4, etaj II).

Recomandările redacției