Norii din imagine se numesc Cumulonimbus Arcus și au fost surprinși în zona Chișineu-Criș. Un arădean a realizat fotografiile și le-a postat pe un site de specialitate, de meteorologie.

Datorită naturii spectaculoase a norilor și a fenomenelor grave asociate acestora, norul de arc este una dintre cele mai râvnite creații de vânători de furtuni din țara noastră. În plus, aspectul său, partea sa întunecată, un nor întunecat, aliniat pe unul sau mai multe etaje sau platforme, însoțit de obicei de o mișcare rapidă a unui dispozitiv electronic, îl face să pară foarte vizibil pentru observator.

Conform clasificării hărții norilor, cumulonimbus arcus este un nor de furtună de tip cumulonimbus cu particularitatea de a avea un fund în formă de arc. Chiar și norii cumulus pot fi asociați cu această proprietate. Totuși, în toate scopurile practice, atunci când folosim cuvântul „arcus”, ne referim la o furtună puternică.

Când se formează de obicei?

Norii cumulonimbus sunt nori care se dezvoltă vertical, adică când stratul de aer este scăzut (cald) și ridicat (rece). Acesta și alte procese atmosferice mai complexe aduc umiditate enormă în regiunile atmosferice foarte înalte, prin formarea unor mase mari de gheață în părțile cele mai înalte ale norilor prin vapori de apă, iar grindina începe să coboare, creând curenți descendenți.

Aceste fluxuri mari turbulente creează multă frecare, care generează electricitate statică. În timp, acest proces poate deveni foarte mare până când creează o diferență mare de potențial electric între diferite zone ale norului sau de la sol, producând în cele din urmă fulgere.

Consecințe grave 

  • Acest nor eliberează furtuni electrice. Deși fulgerul poate deteriora infrastructura electrică, este puțin probabil să ajungă în corpul uman.
  • Inundații: Inundațiile sau chiar revărsarea râurilor sau lacurilor pot apărea din cauza efectelor ploilor abundente.
  • grindină: Această precipitație solidă poate face ravagii agriculturii, distrugând terenurile agricole. În plus, dimensiunile relativ mari ale grindinei pot provoca răni celor direct afectați.
  • vânturi și tornade: Acest tip de nor poate provoca vânturi puternice care pot smulge copacii. În cazuri extreme, poate să apară o tornadă, fenomen care distruge totul în cale.

În ciuda acestor efecte negative, trebuie remarcat faptul că ființele umane s-au obișnuit să trăiască cu acest fenomen și, prin urmare, riscul de a suferi un accident cauzat de un nor de arc este foarte mic. În alte domenii, precum transportul aerian, acest nor trebuie luat în considerare deoarece efectele sale pot provoca pagube semnificative aeronavelor, precum efectele fulgerelor sau turbulențelor cauzate de rafale puternice de vânt.

sursa: http://Severe Weather Alert – România ;www.meteorologiaenred.com

FOTO: Avram Traian Emilian

Comentariile sunt închise.

Recomandările redacției