paulisImplinirea a 70 de ani de la bătăliile de pe Valea Mureșului în timpul celui de Al Doilea Război Mondial  a fost  marcată la Troițele din Unitatea Militară din Lipova, la Cimitirul Eroilor din Radna, la biserica ortodoxă din Păuliș și la Monumentul Eroilor amplasat de pe DN 7.
Ceremonialul a început cu o slujbă religioasă oficiată de ÎPS Timotei Seviciu. Arhiepiscolul Aradului. Au urmat cuvântări ale reprezentaţilor vete­ranilor de război, după care, prefectul judeţului Arad, Cosmin Pribac a înmânat diplome de onoare şi medalii, unor veterani de război care au luptat la Păuliş acum 70 de ani. Au fost deco­raţi următorii veterani: col. ret. Ion Gherase,  col. ret. Vasile Muraru, cpt. ret. Mihai Popescu, cpt. ret. Dumitru Fărcaş, cpt. ret. Bebe Osman şi cpt. ret. Cicerone Trâncu. Mai apoi a urmat depunerea coroanelor de flori la baza Monumentului Eroilor.
Au fost prezenţi reprezentanţi ai veteranilor de război din Detaşamentul Păuliş, respectiv filialele Asociaţiei Naţionale a Veteranilor de Război din Arad, Cluj, Mureş şi Lugoj – judeţul Timiş.

După  23 august 1944, când Armata Română a întors armele, încercările armatelor hortyste de a păstra Transilvania au fost zădărnicite. Ofensiva  hortyștilor la graniţa de vest a început la 5 septembrie 1944, Aradul a căzut în fața invadatorilor la 11 septembrie.
Pe Valea Mureșului și-a continuat înaintarea Divizia ungară „Budapesta“, cu un efectiv de 20.000 de militari, opriți în zona Păulișului de către un detașament român format din trei batalioane de elevi de la Școala de Subofiţeri în Rezervă de la Radna, un batalion din Regimentul 9 infanterie și divizionul 61 artilerie grea, numărând de toți doar puțin peste 1.800 de militari.
Luptătorii români au rezistat eroic timp de şapte zile unui inamic mult superior atât ca număr, cât și ca tehnică de luptă, până la venirea ma­rilor unități românești care i-au făcut pe inamici să se retragă.

Recomandările redacției