OLYMPUS DIGITAL CAMERAArădenii care doresc să plătească impozitele şi taxele locale pe anul 2013 o pot face începând din data de 14 ianuarie, cei care achită integral impozitul pe clădiri până în 31 martie beneficiind de o bonificaţie de cinci la sută.
Ghişeele Direcţiei Fiscale din cadrul Primăriei Arad au fost des­chise joi, însă doar pentru plata amenzilor şi a taxei pentru înscrierile autoturismelor.
Funcţionarii mai lucrează încă la închiderea anului fiscal şi la recalcularea taxelor şi impozitelor locale, care au fost majorate de la 1 ianuarie 2013.
Taxele şi impozitele pe anul 2013 se vor putea achita la sediul Direcţiei Fiscale de pe strada Mucius Scaevola, la biroul Direcţiei Fiscale de lângă Piaţa Fortuna, la oficiile poştale, dar şi online.  „În acest moment, plata tuturor taxelor şi impozitelor locale, fie că e vorba despre cele pe anul 2013 fie că e vorba de res­tanţele din anii trecuţi sunt suspendate pentru deschiderea de an. În cazul în care funcţionarii Direcţiei Fiscale vor finaliza actualizarea programelor informatice mai repede, e posibil ca plăţile să se poată face înainte de data stabilită, 14 ianuarie”, a precizat Corina Drăghici, purtător de cuvânt al Pri­măriei municipiului Arad.
Consiliul Local Municipal a decis, săptămâna trecută, să mărească taxele şi impozitele cu 16,05 la sută, adică procentul impus de o recentă Hotă­râre de Guvern care prevede ajustarea cu rata inflaţiei pe ultimii trei ani.
La Arad, aceste taxe nu mai pot fi modificate, chiar dacă Guvernul a anunţat, zilele trecute, că va aproba în prima şedinţă din luna ianuarie o ordonanţă care va stabili că primarii sunt cei care hotărăsc dacă aplică sau nu indexarea cu 16,05 procente.
„Conform reglementărilor locale, taxele trebuie stabilite până la sfârşitul anului pentru a putea fi aplicate în anul următor. Conform noului Cod Fiscal, autorităţile locale pot majora cu 16,05 la sută taxele şi impozitele locale. Printr-o ordonanţă de urgenţă, Guvernul doreşte să modifice o prevedere a Codului Fiscal, din care să reiasă că autorităţile locale pot să modifice nivelul de indexare a impozi­telor şi taxelor locale, o eventuală ordonanţă guvernamentală în acest sens putând fi aplicată abia din anul 2014”, a explicat Corina Drăghici.
Pentru a evita aglomeraţia care se formează, în fiecare an, în primele zile în care se încasează taxele şi impozitele locale, personalul care lucrează la ghişeele Direcţiei Fiscale va fi suplimentat.
Reprezentanţii instituţiei se aş­teaptă ca numărul persoanelor care vor achita impozitele şi taxele locale on-line să crească.
Prin programul informatic implementat de Direcţia Fiscală şi care se regăseşte pe pagina de internet a Primăriei se pot consulta şi sumele pe care le mai au de plătit persoanele fizice şi juridice.

Recomandările redacției