Birchis Camin cultural Capalnas Primarie Birchis Sediu ISU Teren sport CapalnasLa fel de tranșant și la obiect ca întotdeauna, primarul comunei Birchiș, Ioan Guțu ne-a răspuns cu amabilitatea-i cunoscută unei serii de întrebări despre situația actuală a co­munei Birchiș dar și despre unele probleme generale grele, tipic administrative. Fiind la al cincilea mandat, se poate spune că viaţa dânsului a ajuns să se identifice cu cea a comunei pe care o păstorește, fiind cunoscut de toate generaţiile de localnici: de la cei de vârsta senectuţii până la adolescenţi ce bat mingea pe noul teren de sport.
– Comuna Birchiș a traversat o perioadă de dezvoltare în ultimii ani, eforturile administrației în diverse direcții fiind cunoscute în comunitate. În această idee, cum considerați, domnule primar că ați încheiat anul 2014?
– Înainte de a face unele apre­cieri în legătură cu multiplele pro­bleme pe care le-am avut de rezolvat în anul 2014, aș vrea să spun ca eforturile administrației locale în rezolvarea tuturor treburilor cu care se confruntă comunitatea, au început în urmă cu nouăsprezece ani, mai precis din anul 1996, când am fost ales în funcția de primar al comunei Birchiș. Aș vrea să spun că această funcție, pe lângă problemele grele cu care te confrunți, în egala măsură este  și o funcție frumoasă, în care poți să faci viața mai bună unui număr mare de oameni, lăsând urme profunde asupra comunității pe care o conduci.
Aceste urme pot să rămână pe termen lung aducându-ți aprecie­rea publică pe care o meriți.
Dacă este vorba despre eforturile administrației în diverse direcții și domenii, aș vrea să remarc faptul că în cei aproape douăzeci de ani, împreună cu întreaga echipă din aparatul propriu și printr-o colaborare foarte bună pe care am avut-o cu toate cele cinci consilii locale din cele cinci mandate, am reușit ca așezarea noastră compusă din cele patru sate, Birchiș, Căpâlnaș, Ostrov și Virișmort, așezate pe frumoasa Vale a Mureșului, să cunoască o dezvoltare binemeritată. Nu a fost deloc ușor, am început cu reabili­tarea și modernizarea tuturor instituțiilor publice de la centrul de comuna și din satele aparținătoare, fiind reabilitate şi modernizate toate cele trei cămine culturale din comună, cele doua școli generale de opt ani din Birchiș si Căpâlnaș, sediul primăriei, clădirea dispensarului uman și a farmaciei din localitatea Birchiș precum și sprijinirea celor trei biserici ortodoxe cu sume importante din bugetul local pentru lucrările interioare si exterioare necesare a se efectua la lăcașurile de cult.
Pe lângă lucrările enumerate mai sus s-au construit şi amenajat în satele comunei patru parcuri de agrement și locuri de joacă pentru copii, un teren de sport multifuncțional în satul Căpâlnaș, s-au amenajat și „dalat“ doi kilometri de trotuare în Birchiș, asfaltarea drumului comunal DC78 în Căpâlnaș, asfaltarea a șapte străzi În Căpâlnaș, trei în Birchiș precum și asfaltarea tuturor străzilor din Ostrov.
Cu sprijinul și finanțarea Consiliului Județean s-a construit în centrul de comună unul dintre cele mai moderne sedii de gardă pentru intervenții din țară, care deservește întreaga zona a Văii Mureșului. Și exemplele pot continua cu lucrările de combatere a inundațiilor prin regularizarea Văii Somonița, pietruirea drumurilor de exploatare agricolă, construirea de poduri și podețe, dotarea Primăriei cu utilaje necesare serviciului de gospodărire comunala: autobasculantă, tractor cu remorcă, buldoexcavator, tractor Zetor cu lamă încarnator frontal și două tocători pentru înlăturarea vegetației nedorite, toate aceste eforturi și realizări fiind cunoscute de comunitate.
– Cât de tare vă afectează Legea Bugetului pe 2015 și în ce domenii?
– Mult discutata Lege a Bugetului de stat pe anul 2015 a afectat în mare măsură toate comunitățile locale care au venituri proprii mai mari, stabilindu-se o suma fixă pentru funcționarea fiecărei comune, oraș, municipiu sau județ. Această lege putem spune că a afectat și comuna noastră prin faptul că sumele defalcate primite pentru echilibrarea bugetului local au fost mai mici ca în anii trecuți. Cu toate acestea, prin veniturile proprii pe care le realizăm la nivelul comunei am putut să acoperim toate cheltuielile de funcționare, fiind afectați mai mult în proiectele pe care ni le doream în domeniul investițiilor.
– Ce lucrări ați început deja, ori le veți începe, pentru a le continua în acest an, eventual în 2016?
– Cum spuneam și mai înainte, pentru anul acesta avem asigurată prin buget finanțarea unor lucrări de investiții ce au fost începute anul trecut, precum și unele lucrări noi. Imediat ce timpul ne va permite vom continua lucrările de asfaltare pe străzile din Căpâlnaș, pentru care avem alocați 700.000 lei din bugetul local, urmând ca după repartizarea sumelor pe 2015 prin programul PNDL, de la MDRAP, să continuăm cu așternerea straturilor de asfalt pe cele patru străzi din Birchiș, la care terasamentul este realizat încă din toamnă. Deoarece din acest an va fi implementat proiectul „Sistem integrat de gestionare a deșeurilor” la nivelul județului va trebui să terminăm cele 31 de platforme pentru containere în toate cele patru sate ale comunei.
Datorită faptului ca la nivelul comunei avem un număr foarte mare de drumuri de exploatare agricolă care trebuie pietruite și întreținute, până la sfârșitul lunii aprilie Serviciul de Gospodărire Locală din cadrul primăriei va fi dotat cu o autobasculantă nouă de 16T, aceasta fiind achiziționată prin licitație publică cu 490.000 lei.
– Care ar fi câteva din situațiile care vă dau bătăi de cap în activitatea Dvs. și pentru care ați dori sprijin  central, inclusiv legislativ?
– Ca să fiu cât mai corect, situații cu bătăi de cap în activitatea celor care lucrează în administrație sunt foarte multe. Avem o legislație foarte stufoasă care uneori nu se poate aplica în mod corect; mai mult: unele acte normative, pe când să le pui în aplicare sunt modificate ori… abrogate de altele noi. O să vă dau doar un exemplu: pe parcursul a doi ani și jumătate actele normative care reglementează organizarea, administrarea și exploatarea pajiștilor au fost schimbate și modificate de șase ori; la unele, cum este cazul Legii 214/2011 nu au apucat să apară nici normele de aplicare și a fost abrogată. Toate aceste lucruri nu fac decât să încurce și să complice rezolvarea problemelor din administrație; deoarece țara se conduce după legi și dacă acestea nu există sau sunt prost făcute lucrurile nu pot fi rezolvate cum trebuie.
– Ce evenimente cultural-folclorice (sau de alt gen) sunt programate pentru acest an și unde ?
– La început aș remarca faptul că în comunitatea noastră tradițiile și obiceiurile strămoșești încă se mai păstrează și se respectă cu strictețe. Astfel și anul acesta, ca de fiecare dată în 15 august și 8 septembrie, sărbătorim în satele Căpălnaș și Birchiș „Ruga satului”. Cu aceste ocazii au loc o serie întreagă de manifestări culturale și sportive la care participă ansambluri folclorice din județ și județele vecine. Și de Sărbătorile de Iarnă sunt foarte numeroase și frumoase obiceiuri și tradiții. Frumoasele noastre tradiții străvechi vor putea fi admirate și acum, de marea sărbătoare a Paș­telui, ce va fi duminică.

Recomandările redacției