clmN-a fost război în toată puterea cuvântului, ieri, în ședința ordinară a CLM. Doar pe alocuri, duelul de opinii dintre reprezentanții Puterii locale și cei ai Opoziției s-a făcut simțit. Marele absent al momentului a fost primarul Gheorghe Falcă, plecat pentru moment din țară.
Doar un proiect de hotărâre a fost amânat, pentru a treia oară în vreme ce un altul s-a lovit de opoziția consilierilor USL și nu a mai trecut de vot. În restul cazurilor, unanimitatea a fost cuvântul de ordine atunci când a venit vorba despre aprobarea proiectelor de hotărâre de pe ordinea de zi a ședinței de ieri a CLM. Cei care au pus, însă, degetul pe rană au fost doi dintre participanții la ședința publică veniți din afara Palatului Administrativ.
Sindicaliștii Filarmonicii amenință cu greva
Cunoscută grație intervențiilor sale menite să pună Puterea pe gânduri, Ștefania Zăvoianu a opinat, în plenul ședin­ței de ieri, că Aradul ar trebui, mai de­gra­bă, să concureze pentru titlul de „Capitala Europeană a noroaielor”, nicidecum pentru cel de „Capitală Culturală Europeană”. Decizia arădencei de a solicita luarea de cuvânt a intervenit în urma prezentării pe marginea proiectului privind „aprobarea Planului integrat de revitalizare a zo­nei protejate din municipiul Arad 2012”, proiect prezentat în debutul ședinței de doi arhitecți veniți din afara orașului. „Acest proiect de hotărâre este unul fă­cut «la rece», în care o serie de străzi din municipiu nu au fost cuprinse și susținut de specialiști care nici măcar nu sunt arădeni”, a explicat Zăvoianu. În ciuda intervenției susținute de aceasta cu argumente reale, proiectul de hotărâre a trecut cu unanimitate de voturi. Cel de-al doilea participant la ședința CLM de ieri care a reușit să le capteze interesul aleșilor locali a fost Mihai Dogaru, liderul Sindicatului Artiștilor Interpreți din Filarmonica Arad. Va fi grevă în rândul angajaților instituției arădene de cultură în cazul în care autoritățile locale nu vor izbândi, în urma reevaluării activității de la vârful instituției, să pună capăt managementului de proastă calitate instituit de directorul Alin Văcean. Acesta a fost mesajul transmis, ieri, autorităților de angajații Filarmonicii prin vocea liderului lor de sindicat. Mariana Cismașiu este cea care, în urma votului secret de ieri, îl va înlocui pe viceprimarul Levente Bognar în comisia care urmează să reevalueze activitatea directorului Filarmonicii de Stat.
USL vrea ordine la capitolul achizițiilor de spații
Unicul proiect de hotărâre amânat, din nou, a fost cel referitor la neexercitarea de către municipalitate a dreptului de preemțiune asupra unui spațiu având destinația de cabinet medical, situat pe Bulevardul Nicolae Titulescu. Aici, reprezentanții Opoziției, prin vocea lui Gheorghe Ghilință, au sugerat Puterii că ar fi mai indicat ca municipalitatea să achizi­ționeze respectivul spațiu pentru a-l transforma în centru de permanență. Ace­lași ales local a solicitat instituirea ordinii în ceea ce privește achiziționarea spațiilor de către Primărie. Cu nouă abți­neri, toate venite din tabăra Opoziției, proiectul de hotărâre privind „modificarea inventarului bunurilor aparţinând domeniului public al municipiului” a picat la vot. Motivul cu care consilierii USL și-au motivat abținerea a fost acela că setul de documente care însoțea proiectul de hotărâre a ajuns incomplet în mâinile lor. Mai mult decât atât, aceștia au anunțat că au identificat, în conținutul proiectului de hotărâre care le-a fost pus la dispoziție înainte de ședință, unele neconcordanțe față de proiectul supus votului.
Două intervenții din partea consilierilor USL au fost formulate și la punctul dedicat „diverselor”. Mai întâi, Gheorghe Ghilință a cerut socoteală și documente Executivului în privința numărului de arbori care au fost plantați în ultimii ani în municipiu. La final, a fost rândul liberalului Florin Galiș să îi ia la rost pe reprezentanții Puterii. Înființarea unei Case de Cultură precum și a unui ansamblu muzical au fost temele abordate de Galiș. Dacă prima sa intervenție nu a primit, ieri, un răspuns viceprimarul Levente Bognar a anunțat că o nouă instituție de cultură care să concureze Filarmonica de Stat s-ar putea materializa în vecinătatea Parcului Pădurice.

Recomandările redacției