politistiNoul an a început în forţă pentru poliţiştii care se ocupă cu căutarea persoanelor dispărute. În prima lună a anului, 20 de persoane au fost date dispărute de către rude ori prieteni. Asta înseamnă că aproape în fiecare zi, cineva a trecut pragul unui post de poliţie ori al Inspectoratului pentru a depune o plângere. Situaţia este îngrijorătoare, cu atât mai mult cu cât cei care dispar de la domiciliu sunt în majoritatea cazurilor minori. Poliţiştii pleacă imediat pe urmele lor, deoarece primele ore de la sesizarea lispei cuiva sunt esenţiale. Din fericire, în luna ianuarie, din 20 de cazuri de dispariţie, 18 au fost soluţionate favorabil, iar oamenii au fost găsiţi cu bine. În plus, printre cei depistaţi de poliţişti se numără şi toţi minorii care au fost semnalaţi ca şi dispăruţi.
„În prima lună a acestui an, la Inspectoratul Judeţean de Poliţie au fost date dispărute 20 de persoane. Dintre acestea, 12 minori şi opt persoane majore. În urma activităţilor întreprinse de către poliţiştii Serviciului de Investigaţii Criminale, 18 dintre aceste persoane dispărute au fost depistate. Este de remarcat că toţi cei 12 minori sesizaţi dispăruţi au fost găsiţi, în mod operativ, majoritatea în câteva ore de la sesizare, de către poliţişti”, a precizat subcomisar Camelia Tuduce, purtător de cuvânt al Inspectoratului Judeţean al Poliţiei Arad.
Rămâne acum ca poliţiştii să meargă pe urmele celor doi adulţi care au plecat de acasă şi nu se mai întorc.
Psihologii spun că în cazul adulţilor, cei care pleacă de la domiciliu fără să se mai întoarcă fie au probleme psihice şi nu sunt conştienţi de gestul pe care îl fac, fie sunt persoane care îşi doresc să îşi şteargă urma şi să nu mai fie de găsit. La Arad, poliţiştii trebuie să mai găsească, un bărbat şi o femeie care au plecat şi nu s-au mai întors. Rudele lor au anunţat oamenii legii care în aceste clipe fac tot posibilul pentru a-i descoperi.
Anul trecut au dispărut 93 de persoane
În cursul anului 2012,  pe lângă cele 49 de persoane aflate în evidenţe ca şi dispărute, au fost date dispărute încă 93 de persoane, dintre care 51 minori.
Poliţiştii au reuşit depistarea a 97 dintre aceste persoane şi a tuturor celor 51 de minori dispăruţi.
În urma acestei statistici, poliţiştii spun că au fost surprinşi de numărul mare de dispariţii din luna ianuarie în condiţiile în care cei care au fost semnalaţi ca şi absenţi de la domiciliu în prima lună a anului reprezintă aproximativ 25 la sută din numărul total de dispariţii al anului trecut. Făcând o medie, rezultă că într-o singură lună au dispărut tot atâtea persoane câte au dispărut anul trecut în trei luni.
Trist este că o parte din cei dispăruţi nu se mai întorc niciodată acasă şi nimeni nu mai ştie nimic de ei, iar felul în care şi-au şters urmele rămâne de multe ori un adevărat mister.

Recomandările redacției