În medie, câştigul salarial al arădenilor a crescut cu 140 de lei, faţă de anul trecut, însă este mai mic cu aproximativ 200 de lei faţă câştigul mediu pe ţară. Statisticile arată că, în toate domeniile s-au înregistrat creşteri timide.
Cele mai mari salarii în Arad sunt în domeniul industriei şi construcţiilor, cel puţin asta indică datele oficiale provenite de la Direcţia Judeţeană de Statistică Arad. Mai exact, pe luna martie a anului, câştigul salarial mediu net a fost de 1.448 de lei, în timp ce în construcţii şi industrie, acesta era de 1.530 de lei. Pentru sectorul serviciilor, câştigul salarial mediu net a fost de 1.367 lei, iar în sectorul agriculturii, de 1.217 lei. Trebuie men­ţiont că, potrivit statisticilor, cel mai puţin câştigau arădenii care lucrează în agricultură şi servicii anexe, acum un an câştigul salarial mediu net fiind de 988 de lei.
În martie anul trecut, câştigul salarial mediu net era de 1.308 lei, cu alte cuvinte, creşterea până în martie anul acesta fiind de 140 de lei.
Conform Institutului Naţional de Statistică, salariul mediu nominal net la nivel de ţară a ajuns la 1.661 lei în aprilie, în creştere faţă de luna precedentă cu 2,7 la sută. Cele mai mari câştiguri au fost înregistrate în domeniul intermedierilor financiare, de 4.883 de lei, iar cele mai mici în hoteluri şi restaurante, de 855 de lei.
Creşteri salariale semnificative au mai constatat statisticienii în: silvicultură şi exploatare forestieră, fabricarea altor mijloace de transport, industria metalurgică, alte activităţi extractive, precum şi în fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor şi semiremorcilor, extracţia cărbunelui superior şi inferior, producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer con­diţionat, fabricarea de maşini, utilaje şi echipamente şi fabricarea hârtiei.

Recomandările redacției