Autoritățile anunță că, la nivelul județului nostru, au fost luate toate măsurile pentru prevenția apariției pestei porcine. Unitatea Locală de Sprijin Arad s-a întrunit pentru a discuta și face propuneri vizavi de măsurile preventive ce pot fi luate.

Sever Putin, medic în cadrul Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Arad, a expus detaliat informații despre acest subiect, precum: cauze, specii afectate, cum a evoluat pesta până acum pe teritoriul României, ce zone din Europa sunt afectate, cât de lungă e perioada dintre momentul infestării și apariția simptomelor, cum arată un porc bolnav, cum se transmite virusul, dacă există vaccin și tratament, ce trebuie să facă proprietarii, în cazul în care au bănuiala unui animal bolnav, cine și în ce condiții beneficiază de despăgubiri și multe altele.

În acest sens, s-au stabilit anumite măsuri pe plan local, pentru prevenirea apariției pestei porcine. Dintre acestea, unele vizează interzicerea comercializării porcilor în afara municipiului, fără avizele sanitare necesare, interzicerea achiziționării sau vânzării porcilor fără acte legale de însoțire a mărfii,  precum și interzicerea comercializării cărnii de porc și a produselor din carne între cetățeni.

Arădenii trebuie să știe că, toți porcii de pe raza municipiului Arad trebuie identificați, iar crescătorii au obligația de a-și înregistra efectivele porcine.

Crescătorii și oricine sesizează orice îmbolnăvire sau moarte a unui animal trebuie în mod obligatoriu trebuie să anunțe medicul veterinar, iar porcii nu trebuie lăsați în libertate, pe pășuni sau terenuri virane.

Ca măsuri de biosecuritate, s-a stabilit ca adăposturile destinate creșterii porcilor să fie îngrădite, pentru a elimina contactul cu alți porci sau mistreți din zonă. De asemenea, trebuie prevenit accesul păsărilor, rozătoarelor sau altor animale. Starea de sănătate a porcilor trebuie monitorizată permanent, iar contactul cu porcii din alte gospodării trebuie stopat.

Sacrificarea pentru consum a animalelor bolnave este strict interzisă, pentru a evita ca omul să devină vector de transmitere a virusului.  Persoanele care lucrează la adăposturile porcilor trebuie să poarte haine și încălțăminte special destinată acestui scop.

Recomandările redacției