centruUn centru social din municipiu, destinat persoanelor vulnerabile va fi pus la punct, pe bani europeni. Este vorba de Centrul de Criză din strada Udrea, ce aparţine Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Arad (DGASPC), instituţie subordonată Consiliului Judeţean. Direcţia a câştigat anul trecut un proiect pe fonduri europene pentru punerea la punct a centrului.
DGASPC Arad a scos la licitaţie un contract ce prevede extinderea şi reabi­litarea centrului din municipiu. Vorbim de investiţii mari, ce se ridică la aproape două milioane de lei, licitaţia urmând să se încheie în data de 19 a acestei luni. Proiectul este finanţat prin Programul Operaţional Regional 2007-2013, iar pe lângă finanţarea nerambursabilă acordată este necesară şi o cofinanţare din partea administraţiei judeţene.
Extinderea şi reabilitarea centrului ar urma să se realizeze pe parcursul a 20 de luni. În prezent, centrul oferă asistenţă pentru un număr redus de copii însă, odată extins acesta va putea oferi servicii unei categori mai largi de beneficiari. Mai exact, în cadrul Centrului de Criză ar urma să fie consiliate mame şi alte persoane adulte vulnerabile din judeţ.
Trebuie spus că, pentru obţinerea finanţării necesare reabilitării acestui centru s-au făcut demersuri încă din anul 2010, însă acestea nu s-au concretizat până în prezent.
Consiliul Judeţean a prevăzut în bugetul pe acest an, sume substanţiale pentru Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Arad. Pentru mai multe proiecte sociale, CJA ar urma să dea aproape 5,4 milioane de lei, parte din bani fiind destinată şi pentru Centrul de Criză. Pentru Centrul Multifunţional pentru Consiliere şi Educaţie pentru copiii care săvârşesc fapte penale, inaugurat de curând, CJA a alocat peste un milion de lei. „Dezvoltare de structuri ale economiei sociale regiunile NV, SV Oltenia, Vest“ un alt proiect al DGASPC şi „Egalitatea de şanse la o viaţă împlinită” au beneficiat, de asemenea, de cofinanţare din partea administraţiei judeţene.

Recomandările redacției