•   Interviu cu viceprimarul comunei Șepreuș, Ioan Pintean

Untitled-112 Untitled-1211212Recent am purtat o discuție cu viceprimarul comunei Șepreuș, domnul Ioan Pintean care ne-a evidențiat pe scurt câteva din punctele esențiale ale activității administrației comunei în acest an, pe deplin corelată cu cea din anul anterior. Despre unele din aceste subiecte am purtat anul trecut o discuție mai amplă cu primul edil al comunei, profesorul Simion Incicău.   Dânsul nu a putut să fie prezent acum datorită unor probleme medicale.

Untitled-16 Untitled-17 Untitled-31 Untitled-41 Untitled-51 – Enumerați-ne câteva din proiectele prioritare ale anului 2015, domnule viceprimar Ioan Pintean.
– Pentru acest an, 2015, am inițiat câteva proiecte, precum: un prim proiect pentru reabilitarea termică a Școlii Gimnaziale „Mihai Veliciu“, proiect în valoare de 545 290 lei care include și o extindere în care vor fi grupuri sociale noi și în care ve fi amplasată încălzirea centrală (avem centrală termică pe lemne); construcția va fi alipită de școală. Este un dezavantaj că actualele grupuri sociale sunt la 80-90 de metri de la intrarea în școală iar încălzirea centrală e la fel de departe: se pierde din căldură până ajunge la caloriferele din clase. După ce și clădirea școlii va fi izolată termic și în exterior, toate acestea vor creea un confort termic superior în interiorul școlii.
Un al doilea proiect este legat de înființarea și dotarea Serviciului de Deszăpezire a drumurilor și întreținerea spațiilor verzi din comuna Șepreuș. În această perioadă este utilă achiziționarea unui utilaj gen buldoexcavator cu toate dotările necesare unor lucrări curente (săparea de canale pluvi­- ale, de exemplu) dar mai ales pentru realizarea deszăpezirii – când sunt zăpezi abundente iarna. Valoarea buldoexcavatorului este de 162.440 lei. Investiția va avea finanțare europeană, printr-un proiect depus prin intermediul GAL.
– Am înțeles că aveți planuri deosebite și pentru modernizarea drumurilor. Care sunt acestea?
– Da, este adevărat. Vrem ca în acest an să demarăm și lucrările la modernizarea – prin asfaltare a  drumului comunal DC133.
Vrem de asemenea ca în continuare să realizăm și modernizarea tuturor străzilor din comună – prin asfaltare – lucrare în valoare de  8.210.270 lei, proiect ambițios pentru noi dar deosebit de necesar pentru localnici“.
– Cum apreciați acum anul 2014?
– Anul 2014 a fost un an bu­nișor pentru comună; am realizat câteva obiective importante: am reabilitat Căminul Cultural, o investiție de peste 2,5 milioane lei; s-au făcut lucrări complexe precum: schimbarea acoperișului, realizarea de zugrăveli interioare și mai apoi exterioare; în sala principală s-a pus parchet nou. De asemenea, s-au amenjat grupuri sanitare moderne în interiorul clădirii, precum și moderni­- zarea celorlalte anexe precum bucătăria și cămara specifică de depozitare“.
De asemenea, și anul trecut am realizat lucrări de amenajare prin pietruirea drumurilor din comună, acolo unde a fost necesar.
– Cum apreciați bugetul pe 2015?
– Noi apreciem că bugetul pe 2015 al comunei este unul destul de bun. Avem unele planuri pentru acest an, vrem să realizăm și o serie de alte lucrări edilitare pe care până acum nu le-am avut prevăzute, neștiind care va fi dimensiunea bugetului. De exemplu intenționăm să reabilităm o parte a șanțurilor pluviale din comună, lucrare absolut necesară și amplă.
Mai trebuie adăugat că din acest an comna Șepreuș va avea Registrul Agricol electronic. Conform unui ordin de la Consiliul Județean din acest an vom intro­- duce datele specifice Registrului Agricol pe calculator, comuna noas­tră fiind una dintre cele 15 unități administrativ-teritoriale din jude­țul nostru care va avea acest gen de evidență.
– Aveți o facilitate realizată localnicilor pentru plata unor facturi. Despre ce este vorba?
– Deoarece comuna are circa 600 de abonați la apă curentă, s-a luat inițiativa ca o angajată a Regiei Apă-Canal să fie prezentă săptămânal, câte  o zi, pentru încasarea facturilor consumatorilor din comună. S-a venit astfel în sprijinul localnicilor pentru a nu mai face deplasarea la sediul respectivei unități. Primăria i-a asigurat funcționarei Elena Veliciu un spațiu în care o zi pe săptămână face încasări de la locuitorii comunei care sunt branșați la apă curentă.
Părerile oamenilor
Untitled-81Conform obiceiului am intrat în vorbă cu unii localnici întâlniți în drum. Câțiva ne-au spus părerile lor despre activitatea administra­ției și a edililor dar nu toți au vrut să-și dea numele.
„Ne bucurăm de buna colaborare existentă între primarul nostru: Simion Incicău și viceprimarul Ioan Pintean, mai ales acum când domnul primar are unele probleme de sănătate. De fapt această bună relație se vede și în ce s-a realizat în comuna noastră“ ne spunea domnul Mihai Incicău, pensionar.
Deși n-au vrut să-și dea numele, despre aceeași situație ne-au vorbit și alți doi localnici cu care am intrat în vorbă. „Ceea ce s-a făcut în comuna noastră în ultimii ani se vede cu ochiul liber. E clar că doar dacă oamenii aceștia doi au colaborat bine s-a putut rea­liza toate aceste moder­nizări. Ceea ce ne bucură și ne dă speranțe că în comună lucrurile vor merge bine și în continuare“, au spus cei doi bărbați cu care am vorbit.

Recomandările redacției