Pe lângă problemele sanitaree prin care trecem, de mai bine de două luni și jumătate, focarele de Pestă Porcină Africană au reapărut în județul Arad. Practic, de la confirmarea primului focar de PPA, în data de 4 august 2020, numărul acestora în județul Arad a ajuns la 44, cu un total de 834 porci domestici afectați morți sau uciși preventiv și 24 cazuri de porci mistreți morți sau vânați.  Până acum,  anchetele epidemiologice efectuate în cursul lunilor trecute, indicau omul ca prim vector responsabil de răspândirea bolii, prin nerespectarea unor norme minime de igienă în desfășurarea activităților de îngrijirea a porcilor și prin mișcarea necontrolată a a porcinelor vii.  „De puțin timp însă, ultimele anchete epidemiologice relevă o incidență crescută a bolii în exploatațiile ce au legătură cu mediul silvatic, fie prin activități umane în zonele silvatice, fie prin intermediul furajelor  și în special porumb recoltate recent și incluse în hrana animalelor înainte de trecerea unei perioade de depozitare de minim 30 de zile”, a precizat dr. Marcel Roșu, director executiv la Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Arad. În contextul celor amintite, având în vedere și proximitatea sărbătorilor de Crăciun, pentru evitarea răspândirii bolii și blocarea activității de creștere și comercializare a porcilor, D.S.V.S.A. Arad recomandă depozitarea furajelor recoltate recent, în special a celor recoltate din zone aflate în apropierea pădurilor sau de pe sole afectate de animale sălbatice, pentru o perioadă de minim 30 de zile, înainte de a fi incluse în hrana animalelor. Pentru a evita răspândirea virusului este necesar ca toți crescătorii de porci să anunțe medicul veterinar imediat ce constată probleme de sănătate la animale și să respecte un minimum de norme, precum: să nu vândă sau să cumpere porcine fără acordul medicului veterinar,  să utilzeze echipamente de protecție cu destinație specială (haine și   încalțăminte destinate special activităților de îngrijire a porcilor), să nu lase porcii în libertate, cu posibilitatea de contact cu porcii mistreți . De asemenea, este recomandat  să se evite deplasările în zonele  afectate. Foarte important este  și faptul să nu se cumpere  carne și produse din carne de porc din locuri  neautorizate sanitar veterinar. De asemenea, crescătorii trebuie  să nu sacrifice animale bolnave și să nu depoziteze carne provenită de la       animale suspecte de boală. „D.S.V.S.A. Arad apreciază că pe lângă pierderile economice importante cauzate de moartea și ecarisarea animalelor afectate, restricțiile privind mișcarea și comercializarea porcinelor impuse fermelor comerciale dar și crescătorilor individuali, conduc la pierderi ce, în final, vor compromite acest sector, cu repercursiuni economice și sociale pe termen mediu și lung”, a conchis dr. Marcel Roșu.

Recomandările redacției