tresBiblioteca Judeţeană A. D. Xenopol este şi anul acesta partener al Festiva-lului internaţional de foarte scurt metraj Très Courts. Unic în lume, Festivalul internaţional de foarte scurt metraj Très Courts are darul omniprezenţei: prezintă şi pune în competiţie în toate colţurile planetei filme de maximum trei minute, realizate de creatori confirmaţi sau de începători. Din 25 aprilie în 5 mai 2013, o sută de oraşe din 25 de ţări, partenere ale manifestării propun locuitorilor lor să împărtăşească un moment de solidaritate mondială în domeniul filmului. România participă cu 20 de oraşe, care vor găzdui festivalul în perioada 25 – 28 aprilie 2013.
Implicarea puternică a României în festival este reflectată şi de selecţia internaţională şi selecţia Paroles de femmes a festivalului, care anul acesta au câte un film românesc în competiţie. Este vorba de două scurt metraje care au fost prezentate anul trecut în selecţia românească şi care au câştigat Premiul Organizaţiei internaţionale a Francofoniei şi pe cel al publicului din România: „Ea nu se ridică” de Vlad Bidiviu şi „Imaginary Border” de Cătălina Pintea şi Corina Drăgan.
„Descoperitor de talente şi apă­rător al diversităţii culturale, festivalul doreşte să creeze o punte între culturi şi să democratizeze filmul. El permite astfel regizorilor din întreaga lume să îşi pună în valoare creaţiile exprimându-se la egalitate, într-un format foarte scurt, deci şi mai puţin costisitor şi adaptat unei difuzări pe multiple suporturi (mo­bil, TV, cinema, web…). Ficţiuni, animaţii, documentare, toate genurile sunt permise pentru a exprima cele mai deştepte, cele mai haioase sau cele mai şocante idei”, declară organizatorii.
Festivalul Très Courts se află la ce-a de-a VII-a sa ediţie în România unde a reuşit să crească la 20 de oraşe partici­pante şi să se extindă şi în alte ţări din regiune. Institutul francez din România este coordonatorul Festivalului Très Courts în România, Moldova, Ungaria şi Slovacia. Larga difuzare în regiune a fost posibilă datorită reţelei culturale franceze în străinătate, unui număr important de parteneri locali şi suportului oferit de Orange România – sponsorul principal al festivalului, Altex, Organizaţia internaţională a Francofoniei şi TV5 Monde.
La Arad roiecţiile vor avea loc la sala Concordia a Bibliotecii Judeţene A.D.Xenopol, vineri, 26 aprilie începând cu orele 18 şi sâmbătă, 27 aprilie, de la orele 17. Intrarea este liberă.

Recomandările redacției