Uniunea Europeană trebuie să înfiinţeze propria armată, pentru a reduce dependenţa de Washington în materie de apărare – este de părere preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, indicând apariţia unor „puteri autoritariste” şi evocând necesitatea apărării Europei de Rusia, China şi chiar Statele Unite.

„Nu vom putea apăra europenii dacă nu decidem să avem o adevărată armată europeană. În faţa Rusiei, care este la frontierele noastre şi care arată că poate fi ameninţătoare, trebuie să avem o Europă care să se poată apăra mai mult de una singură, fără a depinde doar de Statele Unite, şi care să fie mai suverană”, a declarat Emmanuel Macron într-un interviu acordat postului Europe 1.

Preşedintele Franţei a avertizat, fără a oferi detalii, că există „puteri autoritariste ce reapar şi se reînarmează la frontierele Europei”.

„Trebuie să ne apărăm de China, de Rusia şi chiar de Statele Unite ale Americii”, a adăugat Emmanuel Macron, conform cotidianului Le Figaro.

Liderul de la Paris a denunţat hotărârea preşedintelui Donald Trump de retragere a Statelor Unite din Tratatul Forţelor Nucleare Intermediare (INF), semnat cu Rusia. „Cine va fi victima principală a acestei decizii? Europa şi securitatea sa”, a avertizat acesta.

Recomandările redacției