Indicele ROBOR la 3 luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă, a scăzut zilele trecute la 3,02% de la 3,03% luni, urmând tendinţa începută luni, arată datele afişate de Banca Naţională a României (BNR), preluate de Ziarul Financiar.
Un nivel mai redus de atât a fost înre­gistrat la data de 21 iunie 2018, când a fost de 2,95%.
În schimb, indicele ROBOR la 6 luni, utilizat la calculul dobânzilor la creditele ipotecare lei cu dobândă variabilă, a consemnat ieri a cincea zi lucrătoare la 3,33%, nivel la care a scăzut la 19 decembrie de la 3,34% la 18 decembrie.
De asemenea, indicele ROBOR la 9 luni, care reprezintă rata dobânzii plătită la creditele în lei atrase de către băncile comerciale de la alte bănci comerciale pentru o perioadă de nouă luni, a stagnat joi la 3,43%, nivel la care a ajuns luni de la 3,44% vineri.
În plus, indicele ROBOR la 12 luni, care reprezintă rata dobânzii plătită la creditele în lei atrase de către băncile comerciale de la alte bănci comerciale pentru o perioadă de 12 luni, a rămas ieri la 3,52%, nivel la care a ajuns la data 20 decembrie, se mai arată în Ziarul Financiar.
ROBOR reprezintă rata medie a dobânzii la care băncile româneşti se împrumută între ele în lei. Indicele se sta­bileşte zilnic ca medie aritmetică a cotaţiilor practicate de 10 bănci selectate de BNR.

Recomandările redacției