Rata anuală a inflaţiei în zona euro a ajuns la 1,2% în luna aprilie 2013, cel mai scăzut nivel înregistrat după luna februarie 2010, conform unei estimări preliminare publicate, marţi, de Oficiul european de statistică (Eurostat).

Luna aprilie este a patra lună consecutiv de scădere a inflaţiei în zona euro, care se află în prezent sub ţinta avută în vedere de Banca Centrală Europeană. BCE vrea să menţină creşterea preţurilor sub, dar în apropiere, de două procente. Cifrele preliminare publicate de Eurostat arată că scăderea preţurilor la energie a fost principalul motiv care a stat în spatele reducerii inflaţiei.

Eurostat va da publicităţii pe 16 mai a doua estimare revizuită, ocazie cu care analiştii vor urmări cu atenţie evoluţia preţurilor de bază.

În luna martie 2013, România a înregistrat a cea mai mare rată anuală a inflaţiei din cele 27 de state membre ale Uniunii Europene, 4,4%, în condiţiile în care rata inflaţiei a scăzut până la 1,7% în zona euro şi până la 1,9% în Uniunea Europeană.

 

Recomandările redacției