Industriile bunurilor de capital, a bunurilor de folosinţă îndelungată şi a bunurilor de uz curent au contribuit la creşterea numărului de comenzi noi din industrie cu 9,1%, în primele patru luni din 2013, comparativ cu perioada similară din anul precedent, relevă datele provizorii publicate, vineri, de Institutul Naţional de Statistică /INS/.

În intervalul 1 ianuarie – 30 aprilie 2013, comenzile noi din industrie s-au majorat, per ansamblu, cu 9,1%, datorită creşterilor înregistrate la următoarele grupe industriale: industria bunurilor de capital (+21,3%), industria bunurilor de folosinţă îndelungată (+10,7%) şi industria bunurilor de uz curent cu (+7,4%). La polul opus s-au clasat comenzile din industria bunurilor intermediare, cu o scădere de 6,6%.

Totodată, în aprilie a.c., comenzile noi din industrie au crescut cu 15,4%, faţă de luna anterioară. Procentajul pozitiv înregistrat s-a datorat rezultatelor din industria bunurilor de capital (+28%), în industria bunurilor de folosinţă îndelungată (+8%) şi în industria bunurilor intermediare (+1,6%). Scăderi s-au consemnat în industria bunurilor de uz curent (-0,5%).

Potrivit INS, în aprilie 2013, comparativ cu aprilie 2012, comenzile noi din industrie au crescut, în ansamblu, cu 31,3%, datorită cifrelor pozitive înregistrate în industria bunurilor de capital (+58,7%), industria bunurilor de folosinţă îndelungată (+18%), industria bunurilor de uz curent (+17,6%) şi industria bunurilor intermediare (+2,5%).

Sursa datelor o constituie capitolul CN (Comenzile noi) din Cercetarea statistică lunară privind indicatorii pe termen scurt în industrie (IND TS).

Cercetarea statistică este de tip selectiv, iar baza de selecţie a eşantionului asigură o reprezentativitate calculată după cifra de afaceri de 94,23% din mulţimea totală a unităţilor active. Datele se colectează de la circa 2.800 de operatori economici. Eroarea maxim admisă a estimaţiilor este de +/- 3%.

 

Recomandările redacției