Preţurile de consum s-au majorat cu 0,2% în luna mai iar rata anuală a inflaţiei (pe ultimele 12 luni) a urcat uşor la 5,32%, de la 5,29% la nivelul lunii aprilie, arată datele Institutului Naţional de Statistică /INS/, publicate marţi.

Preţurile mărfurilor alimentare au crescut, în luna mai 2013, cu 0,8%, comparativ cu aprilie, în timp ce tarifele la mărfurile nealimentare s-au diminuat cu 0,1%. Totodată, tarifele serviciilor au rămas relativ stabile.

În ultimele 12 luni, creşterea medie a preţurilor pe total (iunie 2012 – mai 2013), faţă de precedentele 12 luni (iunie 2011 – mai 2012), determinată pe baza IPC este 4,7%, iar cea determinată pe baza indicelui armonizat al preţurilor de consum (IAPC) este 4,3%.

Informaţiile pentru IPC se obţin printr-o cercetare selectivă lunară organizată de INS, în cadrul căreia se colectează preţuri de vânzare cu amănuntul pentru un nomenclator de circa 1.834 sortimente în aproximativ 7.100 de magazine şi unităţi prestatoare de servicii din oraşele reşedinţă de judeţ.

Ponderile utilizate pentru calculul IPC sunt obţinute din ancheta bugetelor de familie (ABF) şi rezultă din structura cheltuielilor medii lunare efectuate de o gospodărie pentru cumpărarea bunurilor şi plata serviciilor necesare satisfacerii nevoilor de trai. AGERPRES

 

Recomandările redacției