isuAnul 2012 nu a fost unul uşor pentru pompieri. Numărul apelurilor de urgenţă la 112 pentru situaţii disperate a crescut, astfel că pompierii au fost nevoiţi să intervină în mai multe ca­zuri. Comparativ cu aceeaşi perioadă a anului 2011, numărul intervenţiilor a crescut cu 24%, respectiv de la 6.839 în 2011, la 8486 de intervenţii în anul 2012.
Acestea au solicitat din plin intervenţia structurilor specializate aparţinând unităţii, comitetelor locale pentru situaţii de urgenţă şi serviciilor voluntare pentru situaţii de urgenţă, precum şi a celor de cooperare. În me­die au fost înregistrare 23 de acţiuni pe zi în anul 2012, faţă de 19 acţiuni pe zi în anul 2011.
În cele mai multe cazuri, mai exact în 6.497 de situaţii a fost solicitat ajutorul echipajului SMURD, urmează apoi arderile necontrolate de vegetaţie uscată şi gunoaie 764 în 2012 faţă de 433 în 2011 dar şi situaţiile în care a fost nevoie de modulul de la descarcerare: 48 în 2012 respectiv 42 în 2012.
Pompierii au mai fost solicitaţi pentru stingerea incendiilor în 363 de cazuri în 2012 faţă de  404 în 2011, pentru alte situaţii de urgenţă precum misiuni pirotehnice, inundaţii, alunecări de teren, accidente în care au fost  implicate substanţe periculoase, 158 în 2012 faţă de 279 în 2011, dar şi pentru asistenţa persoanelor: 173 de solicitări în 2012 faţă de 134 în 2011.
Vestea bună este că de curând în posesia Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Arad au ajuns mai multe autospeciale achiziţionate în cadrul Programului Operaţional Regional.
Printre ele se numără o ambulanţă de tip „C”, ce este o unitate mobilă de terapie intensivă şi salvare, dar, o ambulanţă de tip „B” pentru asistenţă medicală de urgenţă şi de prim ajutor calificat.
În curtea ISU Arad a ajuns şi o autospecială pentru descarcerare grea şi prin ajutor calificat ce este destinată intervenţiei pentru descarcerare şi salvare în cazul producerii diferitelor tipuri de accidente, de circulaţie auto şi fero­viare, tehnologice sau catastrofe, în scopul eliberării persoanelor surprinse şi acordării primului ajutor calificat la locul producerii evenimentelor.
Alte două autospeciale de capacitate mărită pentru stingerea incendiilor, descarcerare şi prim-ajutor califi­- cat vor fi folosite pentru stingerea incendiilor în mediu urban şi rural, punându-se accentul pe deplasarea ra­pidă, realizarea în timp scurt  a dispozitivului de intervenţie şi utilizarea apei cu randament de stingere ridicat în spaţii închise si deschise, la misiuni de descar­cerare şi pentru acordarea primului ajutor calificat.
Autospecialele pot lucra indepen­dent, folosind apa din rezervorul propriu sau din alte surse sau în coope­rare cu alte autospeciale similare sau diferite, dar concepute pentru lucru cu apă şi spumă.
Tot din dotarea ISU mai face parte şi o autospecială de cercetare chimică, biologică, radiologică şi nucleară ce este destinată intervenţiei în cazul accidentelor nucleare, bacteriologice şi chimice şi pentru decontaminarea personalului de intervenţie şi a celui afectat.
Sistemul trebuie să investigheze, colecteze şi prelucreze eficient şi rapid informaţii privind situaţia din teren pe toate căile, şi să stocheze şi să transmită datele primare cât şi evaluarea măsuratorilor la distanţă în ambele moduri atât manual cât şi automat. Transmiterea datelor se va face atât la dispeceratele ISU judeţene adiacente zonei cât  şi la alte centre precum cel de mediu, în funcţie de situaţia de ope­rativă exixtentă.

Recomandările redacției