OLYMPUS DIGITAL CAMERATraseele microbuzelor şcolare vor fi puse sub atentă monitorizare de către Inspectoratul Şcolar Judeţean Arad. Conducerea instituţiei intenţionează ca în cel mai scurt timp să încheie un partene­riat cu Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Arad, alături de care să efectueze controale inopinate, iar cei prinşi pe „trasee străine“ să fie traşi la răspundere. „Am primit şi noi informaţii conform cărora microbuzele şcolare, achiziţio­nate strict pentru transportul elevilor, sunt folosite şi în alte scopuri. Microbuzele au venit de la Ministerul Educaţiei, însă se află în gospodărirea primăriilor. Un parteneriat cu poliția este o soluție foarte serioasă. Șoferii au obligația să respecte tra­seele, iar microbuzele școlare nu pot fi folosite în alte scopuri. Chiar și pentru excursii sau alte acti­vități școlare, unitățile trebuie să anunțe Inspectoratul Școlar cu o săptămână înainte, pentru ca și noi să anunțăm Poliția, în cazul unui control în trafic”, ne-a declarat Claudius Mladin, inspectorul şcolar general al judeţului Arad.
Astfel, conducerea ISJ vrea să știe dacă șoferii respectă traseele și dacă nu mai deviază de la acestea în interes personal sau în interesul primarilor care îi plăteşte. Pentru că nu o dată au fost primite informații că microbuze școlare sunt folosite, mai ales la sfârșit de săptămână, după bunul plac al edililor locali sau al șoferilor. Vehiculele destinate deplasării ele­vilor între casă și școală mai transportă printre altele și produse alimentare la pieţe, uneori chiar şi lemne, nu mai vorbim de scopurile politice în care sunt transportaţi manifestanți la proteste, alegători la cabinele de vot sau chiar nuntași.
La nivelul judeţului Arad există aproximativ 85 de microbuze şcolare funcţionale. Peste 80 dintre acestea sunt distribuite pentru învăţământul de masă, în timp ce două sunt folosite pentru transportul elevilor care învaţă în învăţământul special. Microbuzele exis­tente asigură în proporţie de 78% necesarul în judeţ. În acest fel este necesară completarea cu încă 16 microbuze pentru transportul elevilor din localitatea de reşedinţă până în loca­litatea în care se află şcoala. În completare, transportul elevilor se realizează acum prin mijloace de transport în comun, decontându-se 50% din costul abonamentului.
Microbuze ar mai fi nevoie pentru următoarele unităţi de învăţământ: Şcoala Gimnazială din Vără­dia de Mureş, Şcoala Gimnazială din Hălmăgel, Liceul Atanasie Marienescu Lipova, Şcoala Gimnazială din Dieci, Şcoala Gimnazială Păuliş, Şcoala Gimnazială Andrei Şaguna din Zimandu Nou, Liceul Tehnologic Moga Voievod din Hălmagiu, Liceul Mihai Viteazul din Ineu, Şcoala Gimnazială Ştefan Cicio Pop din Conop, Liceul Ioan Buteanu Gurahonţ, Şcoala Gimnazială Grăniceri, Şcoala Gimnazială Tauţ, Şcoala Gimnazială Ioan Slavici Şiria, Şcoala Gimnazială Vârfurile, Liceul Teoretic Pâncota şi Liceul Tehnologic din Beliu.

Recomandările redacției