Inspectorii de muncă din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă Arad au desfășurat, în săptămâna 25.03.2024 – 29.03.2024,   o acțiune de verificare la angajatorii care prestează activități în domeniile „Învățământ preșcolar” – cod CAEN 8510 și „Activități de îngrijire zilnică pentru copii” – cod CAEN 8891.

Acțiunea, de tip Campanie Națională, a vizat modul în care sunt respectate dispozițiile legale privind încheierea și executarea contractelor individuale de muncă. „Fiind domenii susceptibile de încălcarea reglementărilor legale, s-a pus accent pe modul în care este efectuată angajarea personalului, transmiterea în termenul legal a contractelor individuale de muncă în registrul general de evidență al salariaților, respectarea timpului de muncă, munca suplimentară precum și respectarea timpului de odihnă. Interes a prezentat și evidențierea orelor de muncă prestate de către salariați, munca de noapte și nu în ultimul rând stabilirea și acordarea drepturilor salariale.

Inspectorii de muncă au verificat totodată dacă au fost îndeplinite măsurile trasate în controalele anterioare, constatând pe această cale că a crescut gradul de conștientizare a angajatorilor și lucrătorilor în ceea ce privește importanța respectării prevederilor legale în domeniul relațiilor de muncă”, precizează cei de la ITM Arad.Angajatorii și lucrătorii au fost informați de asemenea, despre consecințele pe care le generează munca fără forme legale, întrucât persoana care prestează muncă ,,la negru” este lipsită de protecție socială, nu poate să-și revendice drepturile, nu beneficiază de concediu de odihnă, de concediu medical și evident, nu are siguranța plății salariului.„În egală măsură, angajatorul care recurge la utilizarea muncii fără forme legale este lipsit de posibilitatea legală de a-l responsabiliza pe lucrător pentru eventualele prejudicii produse de către acesta, sancțiunile pentru munca nedeclarată fiind considerabile”, conchide ITM Arad.

Lasă un răspuns

  • un shmecher spune:

    Corect! Astia sunt cei mai mari derbedei, astia cu gradinitele, scolile si universitatile. Dati pe ei! Ah,da! Si cabinetele medicale private. Sa mergeti si acolo. Sa le inchideti pe toate. Inchideti gradinitele, scolile si spitalele. Educatia si santatatea ne sunt cei mai mari dusmai. Rusine ITM!

Recomandările redacției