Dacă ar exista un top al comunelor din județul Arad cu cele mai multe proiecte depuse sau aflate deja în derulare, Felnac ar ocupa poziția a doua, după Ghioroc. Cel puțin 20 de proiecte, și vorbim aici de unele de anvergură, precum introducerea canalizării și a gazului, ridicarea unei săli de sport cu o capacitate de 180 de locuri sau construirea de la zero a unei Biserici Ortodoxe, înființarea unei zone industriale, se află în derulare în comuna Felnac.

Despre câteva dintre acestea, pentru că nu le putem acoperi pe toate în cadrul unui singur interviu, am discutat cu principalul „vinovat“, persoana de la care au plecat toate proiectele, Ioan Malița, primarul comunei Felnac.

Domnule primar Ioan Malița, sunteți la al doilea mandat în fruntea comunei Felnac, iar în toată această perioadă ați reușit să ajungeți pe locul al doilea în județ în ceea ce privește numărul de proiecte depuse și aflate în derulare. Este un lucru uimitor, având în vedere că ați preluat primăria cu zero proiecte.

Într-adevăr, am preluat primăria în anul 2016, cu zero proiecte în cadrul instituției. Deși am fost viceprimar înainte, timp de aproape patru ani de zile, nu îmi pot reproșa cele… zero proiecte. În calitate de viceprimar ai cu totul alte atribuții, ai un cu totul alt rol în primărie, în plus, în acea perioadă am fost destul de marginalizat.

Când am preluat mandatul de primar, dorința cetățenilor comunei era atunci asfaltarea tuturor străzilor din comună. Era prioritatea zero. Doar o parte dintre ele erau asfaltate, așa că primul meu obiectiv a fost asfaltarea tuturor străzilor. Astfel încât, în mai puțin de doi ani de zile, am realizat acest obiectiv.

Toate străzile din Felnac sunt asfaltate?

Absolut toate! În aceeași perioadă, am început să ne înhămăm propriu zis la o grămadă de proiecte unde am găsit sursă de finanțare. În cadrul PNDL am accesat cinci proiecte: două au fost de reabilitare a celor două unități de învățământ, reabilitarea sediului primăriei, asfaltarea străzilor și iluminatul public. La acel moment, eram localitatea cu cele mai multe proiecte din județ pe PNDL.

Tot în primul mandat ne-am ocupat de cadastrarea localității. Am finalizat extravilanul, iar în mandatul al doilea am continuat și cu intravilanul. De asemenea, PUG-ul îl avem în desfășurare, pe care l-am început tot în primul mandat. Sperăm ca în toamna aceasta să finalizăm în totalitate cu toate cerințele și modificările pe care le-am propus în Planul Urbanistic General. Aici am venit și cu propunarea de dezvoltare a zonei de construcții de locuințe, cât și cu aducerea de investitori, respectiv de înființare a unei zone industriale.

Aveți în plan înființarea unei zone industriale?

Ea nu este declarată ca și zonă industrială, dar după finalizarea PUG-ului și darea terenului aferent pentru realizarea de investiții, putem să mergem pe varianta de a o declara drept zonă industrială. Oricum, deja noi avem niște investiții realizate în zonă. După ce vom realiza infrastructura, cu aducerea tuturor utilităților în zonă, vom și asfalta întregul perimetru, ne vom axa pe atragerea de investitori. Asta ne va da susținere financiară locală.

Intabularea reprezintă „buletinul“ unei localități. În ce stadiu vă aflați cu cadastrarea intravilanului?

Suntem într-un stadiu de 30% de finalizare, urmând ca pe finanțările următoare să avansăm. Sper ca pe sfârșitul anului viitor să finalizăm în totalitate întreaga cadastrare a localității.

Cadastrarea este foarte importantă pentru o comunitate. Reprezintă practic „oglinda“ comunei, care îți oferă o cu totul altă perspectivă. Ai totul la îndemână, ai harta completă a comunei. Știi unde se pot realiza eventuale investiții, iar dacă nu ești proprietar pe acele terenuri este clar că nu poți accesa niciun proiect.

Poate nu toată lumea știe, dar atunci când ne aflăm pe litoral, este foarte posibil ca umbrela care ne ține umbră să fie fabricată chiar la Felnac. De asemenea, atunci când ne odihnim pe terasa unei stații Rompetrol, oriunde în țară, mobilierul este din Felnac. Vorbesc aici despre investitorii pe care îi aveți în zonă și nu sunt puțini.

Preponderent, comuna este o zonă axată pe investiția agricolă, dar avem și grupul de firme SIDE, o multinațională care deține la Felnac depozitul central de produse de curățenie. Îi avem de asemenea, așa cum ați spus, pe cei care produc umbrele, inclusiv pentru litoral, Licco Prompt. Îi avem pe cei de la Vexa Grup care produc echipamentul de HoReCa, așa cum de asemenea ați menționat, pentru stațiile Rompetrol. Ei produc la Felnac mobilierul pentru terase.

Îi mai avem pe cei de la Valabri cu utilaje agricole. De asemenea, tot în domeniul utilajelor agricole, de data aceasta second, îi avem pe cei de la Agrofer. Avem mulți investitori, aceștia sunt doar câțiva.

Avem însă și investitori locali, pe care mă bazez foarte mult. De altfel, sunt adeptul unei economii circulare. Adică tot ce se produce în comună să se și rotească în comună, pentru a-i sprijini atât pe ei, cât și întreaga comunitate. Pentru că de fiecare dată când în comună este nevoie de un mic ajutor, pentru Biserică sau o familie cu probleme, tot la acești întreprinzători locali apelez pentru sprijin. De aceea, este bine să îi protejăm și pe ei.

În mare parte, piața muncii din Felnac este acoperită prin investițiile locale. Evident că sunt oameni care lucrează și în Arad, fiind o localitate limitrofă, dar ca locuri de muncă suntem în mare parte acoperiți. Dar ne putem gândi și să atragem muncitori de prin împrejurimi, care să lucreze în localitatea noastră. Tocmai de aceea, vrem să dezvoltăm Zona industrială.

Strategia mea este să creăm un pol de centru zonal la Felnac.

Este un proiect îndrăzneț: Felnacul, pol de centru zonal!

Fiind între Zădăreni și Secusigiu, apropierea de municipiu, având în vedere investițiile realizate deja precum și investitorii care vor veni după amenajarea Zonei industriale, proiectul este cât se poate de realizabil.

Unul dintre primele mele obiective atunci când am ajuns la primărie a fost acela de a realiza infrastructura localității, iar din 2018 am început proiectarea la canalizarea și la introducerea gazului metan.

Acestea sunt alte două proiecte mari: canalizarea și introducerea gazului metan.

La canalizare au început deja lucrările, iar la gazul metan ne aflăm în faza de licitație. De fapt am finalizat licitația, dar ne aflăm în momentul de față într-o contestație. Sper să se rezolve cât mai repede, iar eu cred că cel târziu din primăvară să putem da ordinul de începere a lucrărilor și la alimentarea cu gaz a comunei noastre.

În ceea ce privește canalizarea, suntem într-un stadiu de 15%, dar marea lucrare va fi anul viitor, astfel încât estimez că va fi gata în proporție de 70 – 80%.

Spuneați despre asfaltarea zonei industriale.

Este un proiect pe care l-am gândit încă din primul mandat. Și acolo avem finanțare. Am avut licitație, iar în zilele următoare urmează să dăm ordinul de începere a lucrărilor. Este o investiție care practic lărgește asfaltarea dincolo de granițele localității. Dacă avem deja toate străzile din comună asfaltate, odată cu asfaltarea zonei industriale putem spune că am ieșit din localitate și asfaltăm zona limitrofă.

Ați accesat și fonduri europene.

Desigur, am avut proiecte pe GAL, pe fonduri europene, pe care le-am și realizat deja, le-am închis. Am achiziționat un buldoexcavator pentru lucrările necesare în comună. Am accesat un proiect de integrare a minorităților.

Mai avem în desfășurare, tot pe GAL, cele două parcuri din Călugăreni, care urmează să fie scoase la licitație.

Acum avem programul PNRR, în cadrul căruia am accesat tot ce s-a putut, începând de la învățământ, la reabilitarea energetică. Suntem în lucru cu remiza de pompieri.

De asemenea, începem reabilitarea blocului din localitate. Avem proiect de dotare a școlilor, tot pe PNRR. Tot aici avem GIS (Un sistem de informații geografice (în engleză geographic information system – GIS) este un sistem utilizat pentru a crea, stoca, a analiza și a prelucra informații distribuite spațial utilizând computerele) și TIC, care sunt în desfășurare.

Investiții în cultură?

Desigur, avem lucrări în plină desfășurare la Căminul cultural, proiect realizat prin CNI.

De asemenea, tot la capitolul cultură avem Ansamblul Zorile Felnac, pe care l-am preluat în 2016 și ducem tradiția mai departe. Mă bucură că reușim de la an la an să atragem tineri care vin spre acest ansamblu. Ștefan Muntenaș este instructorul ansamblului, cu care colaborăm de foarte mulți ani, în beneficiul atât al copiilor, cât și al comunității.

Am văzut că se lucrează la sala de sport.

Suntem foarte înaintați cu lucrările la sala de sport. Bugetul este prin CNI, iar sala va dispune de 180 de locuri. Stadiul lucrărilor este de 50%. Proiectul l-am început în primăvară. Sper ca în primăvara anului viitor să și beneficiem de sală, iar lucrările să fie finalizate.

De asemenea, pe plan sportiv avem echipa de fotbal care activează în Liga a IV-a, Victoria Felnac. Antrenor este Lucian Ciba.

Tot la capitolul sport, avem în cadrul clubului o secție de judo. Aici activează în jur de 30 de copii. Chiar în această primăvară, secția de judo, prin două fete, a obținut medalia de bronz la campionatele naționale.

Ce proiecte de viitor aveți?

În mare, pot să spun că lucrăm, în diferite stadii, la peste 20 de proiecte. Dar nu ne oprim aici. Ne pregătim să depunem două proiecte pe AFIR. Unul este legat de pietruirea drumurilor agricole, în cadrul proiectului am cuprins peste 15 kilometri, iar celălalt se referă la modernizarea infrastructurii locale, unde am cuprins străzile 8 și 9. Acestea sunt primele străzi asfaltate din localitate, pe care le-am preluat, dar care acum necesită intervenții. Este clar că trebuie intervenit pe aceste străzi, deoarece asfaltul este deja crăpat, infrastrucrura se lasă și așa mai departe. Prin modernizarea celor două străzi, am gândit și accesul la proprietăți, șanțurile vor fi betonate, vor exista podețe de acces. Vor deveni străzi europene, în adevăratul sens al cuvântului.

Presupun că vă referiți aici și la iluminatul public.

Iluminatul public a fost unul dintre cele cinci proiecte cu care mi-am început mandatul de primar. Comuna noastră beneficiază acum de un iluminat public modern, încă din 2017. Cred că am fost atunci prima localitate în județul Arad care am avut iluminat public pe led. Nu vorbesc aici de orașe. Am fost printre primii finanțați prin PNDL.

Un proiect pe care îl începem, probabil din primăvară, este modernizarea străzilor 3 și 4. Proiectul este finanțat prin „Anghel Saligny“ și se referă la amenajarea urbanistică, respectiv introducerea pistelor de biciclete, accese la proprietăți, etc.

Să trecem la o altă investiție. Știu că aveți o capelă mortuară foarte modernă în Felnac.

Capela a fost, de asemenea, unul din obiectivele mele principale, chiar când am preluat primăria în 2016. Comuna nu avea capelă, iar într-un an și ceva am reușit să o dăm în folosință. Este alcătuită din trei locuri mortuare, plus dotările necesare: băi, bucătărie și tot ce este necesar pentru o astfel de construcție.

Am observat în localitatea Călugăreni, sat aparținător comunei Felnac, un lucru mai puțin întâlnit în aceste vremuri: ridicarea unei Biserici ortodoxe.

Relația cu cultele este una deschisă și de întrajutorare. Ne ajutăm reciproc, iar orice problemă pe care au întâmplinat-o reprezentanții acestor culte, am încercat, împreună cu ei și cu credincioșii comunei să o rezolvăm. Ușa primăriei le-a fost deschisă mereu.

Am realizat parcări la biserici, în fața capelei, iar la Călugăreni, într-adevăr, vom ridica o Biserică. Banii sunt de la Culte și din bugetul local.

Doamne ajută, vă mulțumim!

Recomandările redacției