negru(1)Un caz mai aparte a ajuns în atenția inspectorilor de muncă arădeni, de cu­rând. Într-o singură firmă au fost depistați de autorități, zeci de lucrători la „negru”. Deoarece cazul a fost unul grav, angajatorul a intrat în atenția Inspectoratului Judeţean de Poliţie.
Inspectorii de muncă ai ITM Arad continuă să identifice cazuri de muncă fără forme legale. Zilele trecute, inspectorii au depistat 67 de persoane fără a avea încheiate contracte individuale de muncă, într-o singură societate. „Pentru fiecare persoană identificată la muncă fără încheierea unui contract individual de muncă, angajatorul este pasibil de o amendă de la 10.000 de lei la 20.000 de lei. De asemenea, acesta riscă închisoarea de la unu la 2 ani sau amenda penală pentru primirea la muncă a mai mult de cinci persoane, indiferent de cetăţenia acestora, fără încheierea unui contract individual de muncă”, a sus­ținut Valentin Vanci, inspector șef al Inspectoratului Teritorial de Muncă Arad.
Autoritățile atrag din nou atenția asupra seriei de dezavantaje și riscuri la care se expun persoanele care acceptă să muncească, fără a avea forme legale de muncă întocmite. Pentru că acceptă să muncească la „negru” , lucrătorul nu beneficiază de vechime în muncă și de indemnizație de șomaj, nu are dreptul la indemnizaţie pentru incapacitate temporară de muncă cauzată de boli obişnuite sau de accidente de muncă și nu beneficiază de asigurări de sănătate.
Prin urmare, muncind în afara cadrului legal, lucrătorul suportă de unul singur toate riscurile şi consecinţele negative ale acestei opţiuni, pe piaţa muncii. Practicarea unei activităţi fără forme legale presupune acceptul celor două părţi. În aceste condiții și lucrătorul fără acte va fi sancționat cu o amendă cuprinsă între 500 și 1.000 de lei. „Cei mai mulţi din aceşti lucrători la ne­gru reclamă când au încetat activitatea sau când au intrat în conflict cu angajatorul. Dincolo de necunoaş­terea legislaţiei şi reticenţei faţă de reprezentanţii instituţiilor, putem afirma că unul dintre cele mai nocive fenomene de pe piaţa muncii este până la urmă complicitatea dintre lucrătorul fără forme legale de angajare şi angajator”, a precizat inspectorul șef al ITM.
ITM mai face precizări privind Le­gea 52/2011, referitoare la exercitarea unor activităţi cu caracter ocazional desfăşurate de zilieri. Astfel, potrivit acesteia se prevede în mod expres, faptul că „beneficiarul nu poate angaja zilieri să desfăşoare activitatea în be­neficiul unui terţ”.

Recomandările redacției