Investiţia anunţată de compania germană Daimler în România constituie un prim semn că ţara noastră a intrat într-o perioadă de stabilitate economică şi financiară, devenind atractivă pentru companii, a declarat, joi, premierul Victor Ponta.

„Daimler n-a venit aşa, din cer, sau s-a hotărât deodată Daimler să investească în România. Am avut discuţii prin ministrul Dan Şova şi eu personal (…), am avut multe întâlniri, negocieri, am avut memorandumuri adoptate în şedinţa de guvern, discuţii cu autorităţile locale. Deci s-a lucrat ca acest proiect să se poată implementa. Eu sunt foarte bucuros pentru că este primul semn – dar eu am multe alte semne în direcţia acestei stabilităţi economice şi financiare pe care o avem, credibilitate”, a afirmat Ponta la Digi24.

El s-a referit şi la faptul că alţi doi mari producători – Renault şi Ford – îşi continuă investiţiile, a precizat că Exxon Mobile şi Petrom OMV, alături şi de Romgaz, investesc aproximativ un miliard de dolari în platformele de offshore, iar Vodafone se dezvoltă în România ca un centru regional şi european, nu doar pentru consumatorii din ţara noastră.

Premierul a apreciat că România are „o fereastră de oportunitate” în acest moment, fiind un stat stabil într-o regiune „extrem de frământată”.

„Suntem o ţară cu potenţial şi ca piaţă internă, potenţial energetic, regional şi avem o fereastră, care nu va ţine foarte mult, aşa încât sunt optimist, dar şi foarte frenetic în lucru cu toţi colegii mei, miniştri, şi cu celelalte autorităţi să nu pierdem ritmul şi să reuşim să concretizăm cât mai multe din aceste deal-uri. Cred că am făcut un lucru foarte bun că am ajuns la un acord cu cei de la KazMunaiGaz, nu doar pentru că o să încasăm 200 de milioane de dolari la buget pentru un număr de acţiuni, ci mai ales pentru că înţelegerea noastră prevede un fond de investiţii de un miliarde de dolari. În momentul confirmării existenţei rezervelor de combustibil în Marea Neagră, deja se pune problema unui terminal ca să poţi să aduci gazele la ţărm. Numai acel terminal trebuie să coste aproape un miliard de euro. (…)Acum trebuie făcut, că degeaba ai gaz pe platforme şi n-ai cum să-l aduci în ţară”, a declarat Ponta.

Constructorul auto german Daimler a anunţat miercuri că intenţionează să construiască o uzină în România unde să producă cutii de viteze pentru autovehiculele de lux marca Mercedes-Benz.

Daimler a precizat că va investi peste 300 milioane de euro în subsidiara sa românească Star Transmission pentru a produce aici o nouă generaţie de cutii de viteze automate.

 

Sursa: Agerpres Economic

Recomandările redacției