Spitalul Judeţean va beneficia în curând de un ambulatoriu integrat reabilitat, modernizat şi dotat cu aparatură de specialitate de ultimă oră. Acest proiect conturat, de fapt, în 2010,  se ridică la o sumă de 34.757.734, 44 de lei- adică 7.906.493, 13 euro-, din care 25.499.998, 71 de lei- 5.800.595, 69 euro- reprezintă finanţare nerambursabilă din bani europeni, suficient ca cei care se ocupă de el să-şi exprime speranţa că „exportul” de pacienţi spre alte oraşe va deveni un fenomen mai puţin persistent în viitorul apropiat.

Reprezentanţii Consiliului Judeţean spun că întârzierea implementării acestui proiect, trecut pe lista de rezervă, se poate să fi fost o întâmplare fericită, asta pentru că, în timp ce se aştepta completarea sumei, acesta a putut fi mai bine adaptat necesităţilor actuale ale spitalului.

Deşi la Spitalul Judeţean se desfăşoară  douăsprezece lucrări de amploare în condiţii de funcţionare, deci de maximă aglomeraţie, investiţiile sus-menţionate pot ameliora viaţa a zeci, dacă nu sute de mii de oameni, în special a celor care se pot regăsi în situaţia de a călători pe timpul nopţii în alte centre urbane pentru a obţine servicii şi o infrastructură medicală satisfăcătoare.

Contractul de finanţare, deja semnat

Contractul de finanţare pentru proiectul „Ambulatoriul integrat din structura Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Arad- reabilitare/ modernizare, dezvoltare şi echipare cu aparatură de specialitate” a fost semnat în această dimineaţă de preşedintele Consiliului Judeţean Arad, Nicolae Ioţcu, şi  Sorin Maxim, directorul Agenţiei pentru Dezvoltare Regională Vest, Organism Intermediar pentru Programul Operaţional Regional în Regiunea Vest, în prezenţa Teodorei Olaru, managerul Spitalului Judeţean. Finanţarea proiectului se face în cadrul axei prioritare 3- „Îmbunătăţirea infrastructurii sociale”- , domeniul major de intervenţie 3.1,  „Reabilitarea/modernizarea/ echiparea infrastructurii serviciilor de sănătate”, al Regio- Programul Operaţional Regional, iar implementarea acestuia, pe o perioadă de 16 luni, va determina o creştere a calităţii actului medical, o scădere a numărului de pacienţi redirecţionaţi către alte unităţi medicale, precum şi a timpului necesar pentru diagnosticare şi tratament, şi extinderea gamei de servicii medicale furnizate de ambulatoriul Spitalului Judeţean. „Ne-am făcut un obiectiv din a investi în sistemul de sănătate arădean şi am demonstrat că se poate. Am semnat astăzi un nou proiect, în valoare de peste 7 milioane de euro, bani proveniţi din fonduri europene, bani care vor intra în achiziţia de aparatură medicală performantă şi lucrări la ambulatoriul spitalului. Ne bucurăm că am reuşit să câştigăm acest proiect şi vom începe implementarea astfel încât să îl finalizăm până la sfârşitul anului 2015. Nu ne vom opri aici, pentru că le-am promis arădenilor că vom transforma Spitalul din Arad într-un loc unde sănătatea lor va fi îngrijită în mod corect şi profesional”, a declarat Nicolae Ioţcu, preşedintele Consiliului Judeţean Arad.  „Este cel mai mare proiect din componenta de proiecte pentru zona de ambulatorii. La Spitalul Judeţean Arad vor ajunge 2 milioane de euro, bani ce vor intra în lucrări de infrastructură şi 6 milioane de euro pentru dotarea cu aparatură. În plus, a fost deja lansată şi licitaţia de lucrări, ceea ce va optimiza perioada de executare. Lucrările şi echipamentele sunt la standarde performante, ajutând in acest fel decizia medicilor în punerea diagnosticelor”, a completat Sorin Maxim, directorul ADR Vest.

Diagnostic rapid, cu precizie ridicată

Teodora Olaru, s-a declarat, la rândul ei, mai mult decât mulţumită de aparatura cu care vor fi dotate secţiile spitalului pe care îl conduce. „Va fi pentru prima dată când pacientul din Arad nu va mai fi transportat în alte locuri pentru investigaţii, deoarece vom avea aparatură performantă, care va pune un diagnostic foarte rapid şi foarte exact. Vorbim despre realizarea unor cabinete integrate în secţiile noastre, respectiv ambulatoriu integrat, cardiologie, gastro enterologie, boli interne, oftalmologie, ORL, pediatrie, laborator de imagistică. În momentul de faţă lucrăm pe un singur computer tomograf, care este suprasolicitat. Prin acest proiect, vom avea două computere tomografice, vom avea rezonanţă magnetică, astfel încât diagnosticul va fi foarte rapid”, a spus aceasta.

Domeniul major de intervenție 3.1 al Regio-Programul Operațional Regional, dedicat proiectelor ce vizează reabilitarea/modernizare/echiparea infrastructurii serviciilor de sănătate, dispune de fonduri în valoare de 17,59 milioane euro pentru Regiunea Vest. Până în prezent, în regiune au fost depuse spre finanțare în cadrul său un număr de 26 de proiecte, totalizând o valoare a finanțării nerambursabile de 43,91 milioane euro. Ca urmare a acestui fapt, finanțarea nerambursabilă solicitată prin proiectele depuse depășește cu 129,56% alocarea regională. Au fost semnate contracte de finanțare pentru 16 proiecte, cu o valoare a finanțării nerambursabile de 28,33 milioane euro, 4 proiecte – cu o valoare a finanțării nerambursabile de 12,04 milioane euro – se află în etapa de precontractare, iar 6 proiecte cu o valoare a finanțării nerambursabile de 3,54 milioane euro au fost respinse.

Începând din data de 5 noiembrie 2010 nu se mai pot depune însă proiecte în domeniu, acesta fiind deja închis.

 

Recomandările redacției