Europarlamentarul PSD Ioan Mircea Pascu considera ca Romania nu a avut din 2004 o politica europeana, indiferent cine s-a aflat la putere.

„N-a existat o politica europeana dupa 2004. Am fost multumiti ca ne-am vazut intrati in UE. Si asa am ajuns sa fim marginalizati pe tendintele centrifuge manifestate din cauza crizei.

Romania incearca in momentul de fata sa isi creioneze un profil in interiorul UE. Toate instructiunile date diplomatilor romani din 2004 pana acum au fost ca sprijinim consensul. Asta era instructiunea standard care lipseste Romania de orice personalitate. Nici nu ne interesa care era consensul, noi trebuia sa-l sprijinim.

Romania n-a facut absolut nimic pentru a-si contura un profil indata ce a fost admisa in UE. Incepem in momentul de fata sa ne cream un profil in interiorul Uniunii Europene”, a declarat pentru Ziare.com Ioan Mircea Pascu.

El a raspuns astfel afirmatiilor facute de Cristian Diaconescu, consilier prezidential, intr-un recent interviu acordat Ziare.com. Fostul ministru PSD observa ca niciunul dintre social democratii care au avut un cuvant greu de spus in luarea deciziilor proeuropene in perioada de aderare nu se mai afla in pozitii de decizie in PSD.

„Vasile Puscas, Ioan Rus, Mircea Geoana, Mihai Tanasescu, Miron Mitrea, George Maior, Ioan Mircea Pascu, poate si eu, nu se mai afla in decizia politica a partidului. (…)senzatia mea e ca nu mai exista nici acesti oameni si, intamplator sau nu, nici aceasta vointa politica”, a afirmat Cristian Diaconescu.

Cristian Diaconescu: Nu mai exista nici oamenii, nici aceasta vointa politica

„Activitatea mea se bucura de sprijinul partidului, de cate ori am simtit nevoia sa am o discutie cu conducerea PSD pe probleme pe care le consider importante am capatat aceasta consultare. Ea nu mi-e negata deloc. Ceea ce spune dl. Diaconescu nu se intampla in realitate”, ne-a precizat in schimb Ioan Mircea Pascu.

Intrebat daca prezenta in Cabinetul Ponta a unui ministru judecat penal, Relu Fenechiu, ajuta conturarii profilului Romaniei in interiorul UE, Ioan Mircea Pascu a evitat un raspuns direct: „Cand domnul Morar spune ca nu se poate ocupa de sesizarile Guvernului pentru ca ele nu sunt penale, nu are timp si procurorilor nu le place ce au primit sub nas, eu nu mai pot discuta despre obiectivitatea acestor chestiuni.

Sunt optiuni politice facute la nivelul USL. Atata timp cat un om nu e condamnat, el beneficiaza de prezumtia de nevinovatie. Eu nu cunosc pentru ce e invinuit dl. Fenchiu, daca e sau nu vinovat. Aratati-mi o tara cu un guvern complet curat. Dvs. vreti de la mine sa recunosc o chestiune pe care nu pot sa o recunosc pentru ca nu stiu despre ce e vorba. Daca vreau sa ridic o umbra asupra unei persoane, ii deschid o ancheta penala si il scot din joc.

Aceasta a fost reactia si in cazul Decebal Traian Remes si iata ca a fost condamnat definitiv si irevocabil pentru coruptie.

Da, pentru niste caltabosi. E o mare realizare. A fost condamnat pentru coruptie cu caltabosi”.

Consiliul Afaceri Generale al Uniunii Europene a dat publicitatii o serie de concluzii in privinta MCV. Consiliul considera ca Mecanismul de Cooperare si Verificare functioneaza bine si face o serie de recomandari Romaniei. Intre acestea: ministrii si parlamentarii trebuie sa fie exemple de integritate; sunt necesare eforturi in privinta ingrijorarilor legate de presiuni politice asupra magistratilor si a institutiilor anticoruptie; numirea procurorilor sefi ai DNA si Parchetul General sa fie in urma unei proceduri deschise si transparente.

Recomandările redacției