Președintele Comisiei Europene și președintele Klaus Iohannis au declarat vineri, într-o conferință de presă comună, că România trebuie să fie primită în spațiul Schengen.

Când m-am prezentat timid și modest pe 14 iunie 2014 în fața Parlamentului European pentru a solicita investirea mea, am spus că în timpul mandatului comisiei mele vom proceda în așa fel încât România să devină membră a spațiului Schengen și nu văd de ce nu ar putea să devină”, a spus Juncker.

Inițial, Schengen a fost un acord cu condiții și le-am îndeplinit în 2011. Însă cum acceptarea depinde de votul tuturor membrilor, au inceput sa apara primele intrebari si primele probleme si de atunci cu toate ca am indeplinit toate conditiile din acord, Romania si Bulgaria nu au fost acceptate. Incercam sa convingem pe prietenii si partenerii nostri ca Romania este o tara sigura, serioasa, care respecta regulile impuse de spatiul Schengen. Progresul se lasa putin asteptat dar nu am renuntat si voi continua sa discut cu toata lumea sa ii conving ca Romania nu isi doreste sa fie in spatiul Schengen ca o problema, ci Romania vine in spatiul Schengen ca parte a unei solutii pentru imbunatatirea sigurantei”, a spus Iohannis.

Recomandările redacției