Recent am fost pe Valea Mureșului, prin câteva comune, și am ales să am mai multe discuții cu conducerea unei primării aflate chiar în imediata vecinătate a județului Hunedoara, și anume Primăria Petriș. O zonă superbă cu locuitori harnici și plini de respect. Ce să mai vorbim de alesul lor, domnul ing. Ionel Gheorghe Berari, actualul primar? Domnia sa a venit din silvicultură în administrație, dar totodată este și fiu al acestei zone. Un primar capabil, profesionist, dar și un om minunat, cu care am avut deosebita onoare de a schimba câteva vorbe.

Domnule primar, am înțeles că sunteți la primul mandat de ales al oamenilor?

-Da, așa este și, până acum, am ajuns la mai bine de jumătatea mandatului.

-Vreau să vă întreb: totuși ce v-a determinat să intrați în politică?

-Domnule Sida, a fost o hotărâre destul de grea. Pasul pe care l-am făcut către administrație a necesitat asta. Ca să fiu mai clar: ca să faci administrație trebuie să intri în politică. Dar, eu aș mai adăuga că trebuie să ai și o relevantă experiență profesională, dar și o anumită vârstă, care să poată fi puse în slujba comunității.

V-am precizat că eu sunt pământean din Petriș. Iar lucrurile au venit foarte firesc: am venit cu gândul de a munci pentru a ridica comuna noastră acolo unde-i este locul.

-Ce realizări ați avut în acești doi ani de mandat?

-În localitatea Seliște am asigurat accesul în gospodărie și scurgerea apei pluviale, am reabilitat Căminul Cultural de la Roșia Nouă, am avut în vedere modernizarea Pieței Agroalimentare prin schimbarea acoperișului, amenajare prin asfaltare.

Am asigurat apa curentă și energia electrică, am modernizat accesul la magazin și dispensarul uman.

Vreau să vă spun că a fost necesară refacerea parcului de joacă al copiilor.

Am mai decolmatat pâraiele și reparat podețele.

De asemenea și în plan cultural am reorganizat Ruga Satului sau, mai pe nou cum se zice, Ziua Comunei. O activitate care a fost aproape dată uitării. Și era mare păcat, pentru că dacă nu ai rădăcini bine ancorate riști să nu-ți mai știi trecutul și să-ți cinstești înaintașii. În mod firesc apoi am participat cu formația noastră de dubași la mai multe activități culturale din județul nostru. Am achiziționat costume populare la tinerii care participă la aceste activități de obiceiuri și tradiții.

-Aveți multe proiecte, domnule primar pentru anul 2023?

– Evident că da. Am reușit parteneriatul cu câteva comune din județul Hunedoara și să depunem un proiect privind înființarea unei rețele de distribuție gaze naturale pe baza Programului Anghel Saligny. Suntem acum în faza de obținere a avizelor.

Am să vă spun acum mai multe proiecte și în ce fază ne aflăm cu ele. Mai departe, elaborarea și actualizarea în formă GIS a documentelor de amenajare a teritoriului și de planificare urbană, este un proiect pe PNRR, la care este semnat contractul de finanțare.

Mai departe la proiectul Sistem de supraveghere Video în comună. Este un proiect pe GAL. La acest moment s-a depus proiectul pentru avizare. Avem în vedere un proiect dedicat lucrărilor de eficientizare energetică la Școala Gimnazială Sabin Drăgoi corpul „ B“. Aici avem finanțare și la acest moment lucrăm la proiectul tehnic. Un alt proiect este cel de achiziție echipamente tehnice pentru dotarea Compartimentului locuințe, servicii și dezvoltare publică al Primăriei Petriș. Avem un contract semnat pe AFIR, mai departe avem proiect care prevede modernizarea infrastructurii rutiere în localitățile Corbești și Roșia Nouă, proiect finanțat prin Anghel Saligny.

Altul este asigurarea scurgerii apei și asigurarea accesibilității în zona unde este pârâul bisericii în localitatea Ilteu, proiect care va fi finanțat din bugetul local. Acum facem proiect prin PNRR, care prevede colectarea apelor în localitățile Petriș, Seliște și Ilteu.

Mai am și altele, dacă ne va ajuta bunul Dumnezeu să le ducem la sfârșit.

De asemenea, lucrăm la întabulări și avem în vedere închirierea unui teren de 50 de hectare pentru amenajarea de panouri fotovoltaice.

Am mai închiriat un teren de 13 hectare în care urmează să se deschidă o balastieră.

Deci toate acestea vor aduce bani la bugetul local.

Vă mulțumesc frumos pentru timpul acordat, domnule primar și vă urez din toată inima mult succes! Doamne ajută!

Acestea sunt câteva dintre realizările primarului Berari. Am discutat cu câteva persoane despre noul edil și răspunsul a fost cam așa: „Am deschis ochii în al doișpelea ceas, dar nici acum nu este târziu pentru un așa primar gospodar cum avem noi acum!“.

Noi ce să mai spunem, decât succes în toate activitățile și proiectele pentru comuna Petriș!

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Recomandările redacției