Douăzeci şi şase de persoane au fost ucise şi 116 activişti arestaţi marţi în Irak, potrivit unor surse medicale şi militare, în timp ce forţele de securitate efectuau operaţiuni masive pentru a încerca să pună capăt violenţei.

Primul ministru Nuri al-Maliki a promis că va continua această campanie, în timp ce bilanţul violenţelor a depăşit 3.500 de morţi de la începutul anului 2013, potrivit unui bilanţ al AFP, şi când Ministerul de Interne a descris Irakul ca un „câmp de luptă”.

Două explozii, într-un târg de vite şi o secţie de poliţie la nord de Bagdad, au făcut trei morţi dintre care un poliţist, şi nouă răniţi, potrivit unor surse din securitate şi medicale.

În sudul capitalei, şase maşini-capcană au explodat, omorând şapte persoane, dintre care un poliţist. Exploziile, care au lovit trei locuri diferite dintre care două staţii de autobuz, au făcut de asemenea 98 de răniţi.

Şaisprezece insurgenţi au fost de asemenea ucişi în ţară, dintre care nouă în explozia unei bombe în sudul oraşului Kirkuk /nordul Irakului/. Printre victime, suspectate de a avea legătură cu Al Qaida, se aflau un kurd şi un turcoman, potrivit unui responsabil din securitate.

Bomba ar fi fost plasată de un grup sunit, Ansar al-Sunna, ca ripostă la un atac împotriva unora dintre combatanţii lor.

Ceilalţi şapte insurgenţi au fost ucişi de forţele de securitate într-un atac separat la nord de Bagdad.

Un general a anunţat de asemenea că 116 activişti au fost arestaţi, dintre care zeci de combatanţi legaţi de Al Qaida. Vehiculele ce le aparţineau au fost de asemenea distruse, precum şi două tabere de antrenament şi un obiectiv de producţie a maşinilor-capcană.

Dar, în ciuda operaţiunilor de anvergură conduse de forţele armate, cele mai importante de la retragerea americană în 2011, unii analişti cred că rădăcinile problemei nu sunt combătute.

Aceşti analişti, precum şi diplomaţi, estimează că violenţele – cele mai grave în ţară după 2008 – sunt legate de resentimentele comunităţii sunite, care se simte prost tratată de autorităţile şiite. Acest sentiment ar fi facilitat recrutarea pentru grupurile de activişti.

 

 

(AS – editor: Sorin Calciu)

 

Recomandările redacției