Cel puţin 37 de persoane şi-au pierdut viaţa şi alte 270 au fost rănite într-o serie de atentate ce au avut loc, luni, în Irak, între care unul la intrarea în aeroportul din Bagdad, potrivit unui nou bilanţ comunicat de serviciile medicale şi de securitate, informează AFP.Aceasta a fost cea mai sângeroasă zi din 19 martie, când violenţele s-au soldat cu moartea a 56 de persoane.

Aceste atentate, majoritatea cu vehicule capcană, au fost comise în cursul dimineţii, în timp ce irakienii se deplasau la locul de muncă, şi seara, când aceştia reveneau de la serviciu.

Bagdadul a fost cel mai dur lovit: 21 de persoane au murit şi alte 73 au fost rănite luni în opt atacuri. O persoană a fost ucisă în explozia unei maşini capcană la un post de control ce ducea spre aeroportul internaţional din capitala irakiană, zonă în care măsurile de securitate sunt sporite.

La Tuz Khurmatu, 175 km nord de Bagdad, trei atentate comise aproape simultan cu vehicule capcană s-au soldat cu 6 morţi şi 67 de răniţi.

Alte atentate au fost comise la Nassiriya, sudul ţării, la Hilla, sud de Bagdad, în Samarra, în provincia Salaheddin, la Tikrit şi Tarmiya, nord capitală. La Baquba şi Mosul mai multe atacuri s-au soldat cu cinci morţi şi 27 de răniţi, în timp ce în oraşul Kirkuk, în nord, cinci persoane au fost ucise şi alte 44 au fost rănite.

Aceste atacuri nu au fost revendicate, dar insurgenţii suniţi, între care membri ai reţelei Al-Qaida în Irak, vizează în mod constant forţele de securitate, comunitatea şiită şi responsabili politici pentru a destabiliza autorităţile.

Aceste noi violenţe survin cu mai puţin de o săptămână înaintea alegerilor provinciale din 20 aprilie care urmează să aibă loc în 12 din cele 18 provincii ale ţării. Campania electorală a fost marcată de o recrudescenţă a violenţelor. Potrivit unor date furnizate de surse medicale şi de securitate, 14 candidaţi au fost ucişi de la începutul anului în Irak.

 

Recomandările redacției