candeaAm fost, pentru o zi, Pelerini în Locuri Sfinte. Lăsând clopotele Mă­năstirii Bodrog să ne îmbuneze inimile, într-o zi de Mare Praznic-Sântămaria Mare, am ajuns la Felnac, de Ziua Satu­lui. Şi, asa cum  este îndătinat, Fiii Satului se întorc Acasă, cu diferite prilejuri.
De data aceasta, profesorul Gheorghe Rancu din Bodrog, fiu al satului, stabilit la Şopotu-Vechi, s-a reîntors la Felnac, şi nu cu mâna goală. A donat o Placă Memorială – Iuliu Vuia, care a fost postată pe o latură din coridorul şcolii din localitate.
Iuliu Vuia s-a născut la Felnac, în anul 1865 şi provine din familia lui Eftimiu Vuia şi al Ecaterinei Vuia, fiica marelui pedagog C. D. Loga.
La ceremonialul de sfinţire săvârşit de părintele paroh Petru Stelian Lungu, după cuvintele de bun venit rostite de primarul Nicolae Selegean, am asistat la emoţionante momente de înălţare spirituală, din care s-a fost desprins personalitatea marelui cărturar felnăcan.
Astfel, aflăm că după studiile primare în satul natal, unde învăţător a fost şi tatăl său, a urmat şi absolvit (1881) Preparandia din Arad, profesând, mai apoi ca şi dascăl în diferite şcoli din Timişoara, Remetea, Chesinţ, Belinţ ş.a.
Autor de manuale şcolare, publicist, reformator al ideilor naţiunii, gazetar (a colaborat la publicaţii precum Luminatorul, Dreptatea, Tribuna, Bi­serica şi Şcoala), Iuliu Vuia a fost şi un mare patriot (a participat, ca delegat al învăţătorimii, la Marea Unire şi a fost răsplătit (dar a fost şi surghiunit) cu diferite ordine şi medalii, pentru osârdia depusă pe atâtea  fronturi de ordin cultural-naţional. Despre toate acestea, ca un act reparatoriu, au vorbit domnul Ioan Olărăscu de la Comloşu Mare (unde Iuliu Vuia a fost dascăl vreme de 24 de ani), Ioan Traia – teologul muzeograf de la Muzeul Sa­tului Bănăţean Timişoara,  prof. Viorel Dolha- preşedinte AGIRO şi totodată fiu al satului,  prof. univ. dr. Anton Ilica, UAV-Arad ş.a.
Asistenţa a fost alcătuită din localnici, iubitori de frumos şi istorie, printre care i-am văzut şi pe prof. dr. Doru Sinaci, Marinela Mihailovic – director Căminului Cultural Felnac, prof. Mihai Henţ, care a încântat auditoriul cu un cântec  închinat (acompaniat la chitara sa) Luminătorilor- Bieţi lampagii.
În concluzie, chiar dacă Iuliu Vuia îşi doarme somnul de veci în Caransebeş –(1933) alături de bunicul său, C. D. Loga, considerăm că, aducerea acasă, la Felnac este un gest care va fi preţuit de generaţiile care vin şi îmbrăţişează istoria locală în general şi pe cea naţională, în special. Iar comuna Felnac a fost, măcar pentru o zi, o Insulă presărată de un românism aparte.
Floare R. Cândea

Recomandările redacției