Digitalizarea este o preocupare a administrației PNL la nivelul județului Arad.
„Noi suntem în curs de digitalizare a activității Consiliului Județean Arad, dar trebuie să se înțeleagă foarte bine că asta merge în paralel cu digitalizarea instituțiilor cu care colaborăm. Veți spune că putem da tonul. Numai că noi trebuie să ne compatibilizăm cu sistemele primăriilor” – a declarat Iustin Cionca, președintele PNL al Consiliului Județean Arad și candidat pentru un nou mandat, la alegerile locale din data de 27 septembrie.
Administrația PNL a județului Arad a fost prima din țară care a inițiat o relație cu Autoritatea de Digitalizare a României în vederea includerii Consiliului Județean Arad și a primăriilor din județ în programul național de digitalizare a administrației. Luna trecută, am organizat o întâlnire on-line între conducerea Autorității și primarii din județul Arad, pentru implementarea proiectului Ghișeul.ro, ca un număr cât mai mare de primării să se înroleze pe această platformă care presupune plata taxelor, impozitelor și amenzilor.
La nivel județean ar fi de amintit Registrul Agricol, care integrează o serie de servicii digitale, nu numai în domeniul agriculturii. Din păcate, unele dintre cele 16 primării participante în proiectul Registrului Agricol nu îl folosesc, nu își leagă în rețea informațiile, pentru că de multe ori există o reținere la un informatician care refuză să încarce datele.
„În următorii patru ani lucrăm la digitalizarea arhivei Consiliului Județean Arad. Lucrăm deja la digitalizarea integrală a registraturii, iar în acest sens am realizat o schimbare de organigramă, pentru alocarea unui număr mai mare de persoane în acest compartiment. Circulația și stocarea documen­telor, atât digitalizarea arhivei cât și a registraturii, implică cheltuieli foarte mari, de aceea ele se vor realiza prin proiecte europene. În exercițiul financiar precedent am avut, pe aceeași linie de finanțare, un proiect pentru certificarea ISO a Consiliului Județean, ceea ce nu ne-a permis să accesăm un al doilea proiect pe această axă, deși am avut această intenție. Așteptăm să vedem pe
viitorul ciclu de finanțare ce oportunități ni se deschid”, a declarat Iustin Cionca.
Organizăm o parte din ședințele Consiliului Județean on-line, la fel și comisiile de specialitate. Este și acesta un pas către digitalizare.
Majoritatea petițiilor și sesizărilor pe Legea 544 a accesului la informațiile de interes public sunt gestionate digital.
Lucrăm la nivelul Consiliului Județean Arad în platforma Lotus, care asigură repartizarea și circulația digitală a unei părți a documentelor. Există documente pe care legislația nu ne permite să le avem strict electronic, aici va fi nevoie de o schimbare legislativă, nu numai de voința noastră. Platforma pe care o folosim deservește și Primăria Timișoara.
„Digitalizarea este foarte importantă, dar presiunea cea mai mare este pe calitatea drumurilor județene și dotările sistemului de sănătate publică. Suntem puși în situația să alegem: cumpărăm un computer tomograf, modernizăm o secție de spital, sau investim acei bani în digitalizare. Pentru că resursele noastre sunt limitate, putem lucra numai pe proiecte europene, și asta implică și cheltuielile cu digitalizarea”, a precizat Iustin Cionca.
Comandat de PNL Arad, executat de SC Lexus
Publicitate SRL, cod mandatar 21200012. Tiraj 1530

Recomandările redacției