zona libera paginaPatronul unui depozit de ţigări, situat în incinta de lângă aeroport a Zonei Libere Curtici-Arad, a anunţat, duminică seara, Poliţia, susţinând că a avut loc o spargere. Este vorba de un jaf „cu cântec”. Din informaţiile noastre, ar fi dispărut în mod dubios trei TIR-uri de ţigări, prejudiciul produs ridicându-se la aproximativ trei milione de euro, o bună parte din sumă reprezentând contravaloarea taxelor vamale neplătite, a accizelor şi taxei pe valoare adăugată. Este vorba despre acelaşi om de afaceri care a raportat un furt în urmă cu doi ani, când din incinta depozitului au dispărut ţigări în valoare de 800.000 de euro. Şi atunci, furtul a fost observat mai târziu de reprezentanţii firmei, care au chemat Poliţia.
Reprezentanţii autorităţilor s-au ferit să ofere prea multe informaţii. Mai mult, conducerea Regiei Autonome Administraţia Zonei Libere Curtici a decis să nu permită accesul presei la depo­zitul de unde a dispărut marfa, directoarea Cristina Bibarţ refuzând să co­menteze cele întâmplate. Simona Lazăr, purtătoarea de cuvânt a Direcţiei Regionale pntru Accize şi Operaţiuni Vamale Timişoara, susţine că deocamdată nu există date concrete legate de întinderea prejudiciului. „Există sus­piciuni că ar putea exista lipsuri în respec­tivul depozit. Nu putem spune însă care este valoarea mărfurilor dispărute, neavând încă date concrete”, a declarat Simona Lazăr. La rândul său, comisarul-şef Daniel Iancu, purtătorul de cuvânt al Serviciului Teritorial Arad din cadrul Poliţiei de Frontieră, susţine că instituţia pe care o reprezintă nu are atribuţii legate de paza depozitelor. „Noi facem doar controale cu privire la existenţa documentelor legale pentru mărfurile care intră sau ies din depozite”, susţine Iancu.
Subcomisarul Camelia Tuduce, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Arad afirmă că Poliţia a fost înştiinţată cu privire la dispariţia mărfii prin intermediul numărului unic 112. „Colegii noştri fac cercetarea la faţa locului şi fac audieri”, a declarat Camelia Tuduce. În ceea ce priveşte furtul de acum doi ani, aceasta susţine că a fost înregistrat un dosar penal, cu autor necunoscut, în care se fac încă cercetări sub coordonarea procurorului de caz.
Cei care au luat ţigările au făcut curăţenie
Din informaţiile pe care le avem, depozitul se află în imediata apropiere a gardului cate împrejmuieşte Zona Liberă. Se pare că indivizii care au dat atacul ar fi tăiat cu un flex peretele halei şi au aruncat marfa peste gard. Asta în condiţiile în care, potrivit sur­selor noastre, nu există camere de supraveghere. Mai mult, din câte am reuşit să aflăm, din depozit nu au fost luate băuturi, iar după ce au terminat treaba cei care au luat ţigările au… măturat pe jos.
De menţionat că personalul vamal care ar fi trebuit să se ocupe de Zona Liberă este mult subdimensionat, în condiţiile în care în Hotărârea de Guvern 449/1999, privind înfiinţarea Zonei Libere, se vorbeşte despre un necesar de 12 posturi de conducere şi 80 de posturi de execuţie, iar printre dotările promise vameşilor se număra şi un elicopter.

Recomandările redacției