jandarmeriaJandarmeriei Rurală a împlinit, pe data de 1 septembrie, 121 de ani de la înfiinţarea, o dată cu intrarea în vigoare a „Legeii pentru organizarea Gendarmeriei Rurale”, promulgată prin Decret Regal de către Carol I. Această lege prevedea ca, în toate localităţile rurale din ţară, să fie instituit un Corp de pază şi ordine cu caracter militarizat, deoarece structurile anterioare nu făceau faţă situaţiei complexe de pe teren şi nu corespundeau unui stat european modern.

La acea vreme, legea a pus accent pe atribuţiile Jandarmeriei de „a veghea în localităţile rurale la siguranţa publică, la menţinerea ordinii şi executarea legilor”.

„În judeţul Arad, primele formaţiuni de jandarmi atestate documentar au fost cele din anul 1918. La acea dată, funcţiona o companie teritorială ce făcea parte, alături de alte patru structuri similare, din Regimentul 3 Jandarmi, a cărui reşedinţă s-a aflat temporar la Arad. În anul 1920, pe acest teritoriu, a funcţionat un batalion de instrucţie, iar în anul 1929 a fost înfiinţat un inspectorat de jandarmi ce avea în componenţă posturi, secţii şi legiuni de jandarmi”, informa mr. Emilia Fînaţă, ofiţer de presă în cadrul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Arad.

În anul 1949, instituţia Jandarmeriei a fost transformată de regimul instalat în România, iar în anul 1990 a fost repusă parţial în drepturi. Prin reglementări ulterioare, instituţia şi-a dobândit locul şi rolul pe care îl merită în rândul forţelor de ordine publică.

Recomandările redacției