jankaMarți, 11 iunie, de la orele 19 la Si­nagoga Neologă din Arad va avea loc spectacolul „Janka”, de Oscar K. Speace, în regia lui Toma Enache, rolul principal fiind interpretat de actrița Maia Morgenstern. Spectacolul a fost anunţat ieri, într-o conferinţă de presă ce a avut loc la sediul Filialei Banat Crişana a Institutului Cultural Român.
Gheorghe Schwartz, directorul fi­lialei a vorbit despre spectacol, ce pre­zintă povestea unei evreice care a supravieţuit Holocaustului. Biletele se găsesc la casa de bilete a Filarmonicii de Stat sau pot fi achiziţionate cu o oră înainte de reprezentaţie de la Sinagoga Neologă din Arad. Preţul unui bilet este de 30 de lei şi de 10 lei pentru cei care beneficiază de reducere.
Scrisoare de 60 de pagini
Personajul interpretat de Maia Morgenstern, Janka Festinger, s-a născut la Sighet la 16 noiembrie 1916 și a murit în 1994, la vârstă de 78 de ani, dar povestea ei a rămas, spusă de copiii ei David și Oscar Speace, într-un documentar artistic, în piesa care îi poartă numele.
Povestea Jankăi dezvăluie în detaliu ceea ce s-a întâmplat atunci când familia ei, care trăia la Sighet, a fost distrusă. În martie 1944, nemții ocupau Sighetul și procesul de exterminare a evreilor avea să înceapă. În luna mai, zece mii de evrei, cu bagajele în spate, soți și soții separați de loviturile care veneau din toate părțile, copii care își pierdeau mamele, plângând, tineri și bătrâni, înghesuiți în vagoane de marfă, fără mâncare și apă, fără aer, aveau să ajungă, după opt zile îngrozitoare de mers cu trenul, la Auschwitz.
La 7 octombrie 1945, după elibe­rare, Janka Festinger a scris o scrisoare de 60 de pagini, unchiului său din America, în care povestea despre cele întâmplate. În 1950, după moartea un­chiului, scrisoarea ajunge la sora Jankăi și această o păstrează în siguranță zeci de ani.
În 1998, Oscar Speace, unul dintre cei doi fii ai Jankăi, hotărăște să scrie o piesă despre Holocaust, prilej cu care află de existența scrisorii, iar cele 60 de pagini au fost publicate integral într-o carte.
janka1Gheorghe Schwartz a vorbit şi des­pre activitatea instituţiei pe care o conduce, a Filialei Banat – Crişana a Institutului Cultural Român. A adus în discuţie misiunea filialei şi a numit acţiu­nile în care aceasta s-a implicat în ultima perioadă. Dintre acestea amin­tim Sesiunea de Comunicări Ştiinţifice a Scriitorilor Slovaci, la care au participat scriitori slovaci din mai multe ţări europene, un eveniment organizat cu ocazia împlinirii a 80 de ani de la naşterea lui Nichita Stănescu, o pre­zentare de volume ale unor autori români şi străini, Zilele Literaturii Germane din Banat. Dintre evenimentele care urmează să fie organizate în perioada următoare Gheorghe Schwartz a numit participarea unor sculptori arădeni la un simpozion de artă la Zrenjanin, în Serbia, dar şi o conferinţă a societăţii civile a producătorilor de film şi televiziuni publice din Europa. Sunt anunţaţi la eveniment participanţi din Statele Unite ale Americii şi Europa, dintre care membri ai juriilor BAFTA sau Ursul de Aur. Gheorghe Schwartz a ţinut să precizeze faptul că acest eveniment va avea loc la Arad datorită faptului că aici s-a găsit sprijin din partea autorităţilor locale.
Directorul Filialei Banat – Crişana a Institutului Cultural Român şi-a exprimat speranţa că în viitorul apropiat instituţia pe care o conduce va deţine un buget, menţionând că deocamdată acest lucru nu a fost posibil. A mai spus că filiala are în prezent doi angajaţi – director şi director – adjunct şi a promis că va reveni cu informaţii săptămâna vii­toare, după ce se va întoarce de la Bucureşti, unde se vor discuta mai multe probleme, inclusiv situaţia unor directori: „Este posibil ca unii directori să fie schimbaţi. Probabil cei de la ICR Istanbul şi ICR Madrid”. A mai spus că există nenumărate nemulţumiri referitoare la vechea conducere a Institutului Cultural Român când erau favorizate şi promovate în afara ţării doar anumite persoane: „Avem mult mai mulţi artişti şi scriitori buni, nu doar cei 20 pe care vechea conducere îi promova constant în afară”. De ase­menea, Gheorghe Schwartz a amin­­tit faptul că actuala conducere inten­ţionează să promoveze în străinătate nu doar arta şi literatura română, ci şi alte valori, cum ar fi ştiinţa sau ecumenismul, fără să precizeze cu ce resurse umane şi financiare s-ar putea realiza aceste obiective.
Vorbind despre planurile de viitor, Gheorghe Schwartz a spus că se intenţionează organizarea în colaborare cu o universitate a unui curs de perfecţionare pentru manageri culturali, impresari artistici şi agenţi literari, deoarece până la această oră aceste specializări lipsesc din programele instituţiilor de învăţământ, deşi ar exista cerere: „Există un singur agent lite­rar în ţara noastră, Simona Kessler, care este interesată exclusiv de reprezentarea scriitorilor străini în ţara noastră. Ne dorim să existe mai mulţi agenţi literari, care să repre­zinte şi scriitorii români în afara ţării”. Tot în viitorul apropiat se doreşte organizarea primului festival de muzică de cameră din ţara noastră şi a unui colocviu al traducătorilor din limba română.

Recomandările redacției