John Brennan a fost confirmat joi în funcţia de director al CIA printr-un vot în Senatul american, la două luni după numirea sa de către preşedintele Barack Obama şi a doua zi după obstrucţia, istorică din punct de vedere al duratei, din partea unui congresman republican în problema dronelor, relatează AFP.

Senatorii au votat 63 în favoarea şi 34 împotriva lui John Brennan, 57 de ani, în prezent principalul consilier pe probleme de terorism al preşedintelui Obama. Republicanul Rand Paul a blocat miercuri acest vot cu un discurs de aproximativ 13 ore în care a cerut Casei Albe lămuriri în privinţa folosirii dronelor pe teritoriul Statelor Unite.

Confirmarea lui John Brennan a completat echipa de securitate naţională a preşedintelui, după instalarea lui John Kerry la conducerea Departamentului de Stat şi a lui Chuck Hagel la Pentagon. Brennan cunoaşte la perfecţie CIA unde a petrecut 25 de ani. Cu începere din 2009, el a condus lupta antiteroristă şi a pus la punct programul dronelor.

El a mai redactat o ‘listă a persoanelor de eliminat’ aparţinând organizaţiei Al-Qaida în Pakistan, Somalia sau Yemen.

Procesul confirmării sale a permis ca dezbaterile asupra dronelor să revină ca subiect fierbinte al actualităţii. Senatorii au criticat deschis administraţia de la Washington pentru lipsa de transparenţă a programului, încheie AFP.

 

Recomandările redacției