tripaFostul președinte al Judecătoriei Ineu, Aurel Tripa, este primul magistrat care va lua o pensie obișnuită după ce a fost condamnat pentru corupție.

Președintele Traian Băsescu a semnat zilele trecute, decretul privind eliberarea din funcția de judecător la Judecătoria Ineu a lui Aurel-Ștefan Tripa, ca urmare a condamnării definitive pentru săvârșirea unei infracțiuni, informează Administrația Prezidențială.

Magistraţii eliberaţi din funcţie în urma unei condamnări definitive nu vor mai beneficia de pensia de serviciu, potrivit unui act normativ publicat în Monitorul Oficial. Ei vor beneficia de pensia în sistemul public.

Magistratul Aurel Tripa de la Judecătoria Ineu, trimis în judecată de DNA pentru fapte de corupție, a fost condamnat la 2 ani și 6 luni de închisoare cu suspendare sub supraveghere.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au menționat că „în perioada octombrie-decembrie 2013, inculpatul Tripa Aurel Ștefan în calitatea sa de magistrat judecător în cadrul Judecătoriei Ineu, judeţul Arad, a pretins de la un denunțător sume de bani, respectiv 1.000 lei și 600 euro, din care a primit în mai multe tranșe 500 lei și 500 euro“.

„De asemenea, inculpatul Tripa Aurel Ștefan a acceptat promisiunea de a primi, de la același denunțător, două aparate telefonice marca Samsung Galaxy S4, din care a primit unul în valoare de aproximativ 2.000 lei. Banii și bunurile au fost pretinse și primite în scopul de a-și exercita influența asupra unor colegi de serviciu, magistrați judecători de la Tribunalul Arad, pentru a-i determina să dispună o soluție în favoarea denunțătorului într-o cauză civilă în care acesta avea interes, privind un litigiu ce viza dreptul de proprietate asupra unui teren“, au mai menționat procurorii DNA.

Aurel Tripa a fost judecător din 1979 şi în perioada 1988-1996 a fost preşedintele Judecătoriei Ineu.

Între 1997 şi 2004 a fost judecător la Tribunalul Arad, după care a revenit la Judecătoria Ineu.

Consiliul Suprem al Magistraturii (CSM) a cerut, la începtul lunii iulie, eliberarea din funcție a lui Aurel Tripa ca urmare a condamnării definitive pentru săvârșirea unei infracțiuni de corupție.

Recomandările redacției